Bengtsson pressades att tävla skadad

Tränarna i Frankrike pressade Angelica Bengtsson att tävla skadad.

Till slut fick hon nog och flyttade hem.

Och stavhopparens dröm om ett lyckat OS lever fortfarande, trots skadeproblemen.

24 maj 2016 17:33

Det har gått två månader sedan Angelica Bengtsson flyttade tillbaka till Sverige. I Boaryd i Småland, hemma hos familjen och med pappa Glenn som nygammal tränare, fortsätter satsningen mot OS i Rio de Janeiro.

Flytten handlade inte bara om hemlängtan, utan också om att tränarna i Frankrike hade helt andra prioriteringar än 22-åringen. Bland annat pressades Bengtsson att tävla, trots skadeproblem både i baksidan av ett lår och i högerhanden.

Det kändes som att de fokuserade så mycket på varje tävling, i stället för på OS. För mig är OS det allra viktigaste, säger Angelica Bengtsson som avbröt inomhussäsongen efter Globengalan i februari.

TT: Med facit i hand - borde du ha tävlat över huvud taget i vintras?

Nej, det borde jag inte ha gjort. Jag tycker att det är roligt att tävla och Globengalan är en tävling jag älskar. Men när man kommer dit och har fruktansvärt ont i handen och fruktansvärt ont i baksidan, och inte kan springa på ordentligt... Då är det inte roligt längre.

"Inte det mest optimala"

Bengtsson sitter på friidrottsförbundets pressträff i Stockholm och är omringad av reportrar. Hon har fortfarande inte börjat hoppa stav på träning och med bara sisådär två och en halv månad till OS borde det finnas anledning till oro - eller?

Det är väl kanske inte det mest optimala, men det ska vara tillräckligt, säger Bengtsson.
Jag skulle kunna börja hoppa nu, men stavhopp är så brutalt att vi väntar två veckor till bara för säkerhets skull.

Smärtorna i högerhanden drogs Angelica Bengtsson med redan i VM i Peking förra året, där hon var bästa blågula friidrottare med en fjärdeplats. Sedan hemkomsten till Sverige har hon testat det mesta för att bli kvitt problemen. Besökt läkare och sjukgymnaster, fått ljusakupunktur och nålbehandling.

Det har varit väldigt många som har jobbat med den, men alla har varit väldigt effektiva, säger hon.

Årsdebut i Sollentuna

Sommarens tävlingsdebut är planerad först till GP-galan i Sollentuna den 28 juni. EM i Amsterdam väntar veckan därpå och sedan OS i augusti. Utöver det planerar Bengtsson bara att tävla i SM och Finnkampen.

Och Angelica Bengtsson är rätt cool, trots allt. Kroppen har känts bra på träning och hon har tidigare klarat av att prestera bra resultat utan att ha hoppat särskilt mycket stav.

Jag behöver inte många tävlingar i kroppen, säger hon.
Om handen mår bra så kommer mitt huvud må bra, och då kommer jag kunna köra träningspass som om det vore tävling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!