Tredje gången gillt för IFK?

Efter två raka andraplatser rustar IFK Norrköping för att nå Elitettan. Frågan är om de kan axla det tunga favoritskapet.

IFK Norrköping premiärspelar borta mot Älta IF på söndag. Här finns all info du behöver inför säsongsstart.

IFK Norrköping premiärspelar borta mot Älta IF på söndag. Här finns all info du behöver inför säsongsstart.

Foto: Montage: Öst Media

Fotboll2020-06-08 19:06

Det finns en närhistorik som svider för IFK Norrköpings damlag. 2018: tvåa efter Jitex från Mölndal. 2019: Samma visa. Två raka år där man ödmjukt fått konstatera att man snubblat på målsnöret och missat kval till elitfotbollen. 

När Division 1 Södra Svealand nu äntligen sparkar igång 2020 kommer en ny chans och förhandssnacket har en tydlig riktning. IFK Norrköping är en av de stora favoriterna att knipa förstaplatsen som ger kvalplats till Elitettan och det finns gott om ingredienser i denna IFK-trupp som motiverar favoritskapet. En spetsig offensiv med spelare som Lovisa Gustafsson och Alma Sjödahl jämte en solid defensiv. Rutinerade pjäser blandat med flera talanger som ivrigt söker nästa steg i sin utveckling.

En tvåårsplan att gå upp finns hos föreningen som dock ogärna pratar om resultatmässiga målsättningar. Det återstår att se om IFK Norrköping kan ha skärpan från start. Det finns inte mycket utrymmen för misstag när det är enkelserie som gäller. 

Tre snabba med tränaren Anna Eriksson inför säsongen: 

Målsättning inför säsongen: 

- Vi har en förhoppning att kunna nå Elitettan inom en tvåårsperiod. Men vi jobbar egentligen mer med beteendemål än resultatmål. Hur vi vill vara på träning och match för att hela tiden utvecklas är viktigast för oss. 

Viktigaste spelaren: 

- Det är inte en spelare. Det är två och det är våra målvakter. De har båda tagit stora kliv i år på försäsongen och ser jätteintressanta ut.  

Vem får sitt stora genombrott i år

- Ebba Sjögren. Hon har haft en grym fart på fötterna och stått för en jättebra försäsong. Särskilt i februari och mars när vi spelade en del matcher. 

Placering i fjol: Tvåa i Division 1 Mellersta Götaland med 52 poäng. En poäng mindre än tabellettan Jitex. 

Expterten tippar: Föll på målsnöret ifjol och missade chansen att kvala uppåt. Har fått ihop ett intressant och slagkraftigt lag även i år och jag ser inget som tyder på annat än att det blir toppstrid även nu. Stommen från 2019 är kvar och tränarduon Anna Eriksson och Christin Lilja, tillsammans med nya Moa Cato, kan bygga vidare på det. Även om det, kanske mer än någonsin i dessa tider och med kortare säsong, är ovisst och svårtippat på den här nivån håller jag IFK som ett av favoritlagen i år. Tror de slutar tvåa, säger sportens Christer Gustafson. 

Spelare in: Linn Bogren, Sabina Ravnell, Frida Elofsson (Linköping FC), Molly Wiklander, Grace Demir (Lindö FF), Filippa Karlberg (Kvarnsvedens IK), Mathilda Holmberg (Borgeby FK), Selma Cajlakovic, Irma Cajlakovic (BK Tinnis Linköping).

Spelare ut: Ella Degerstedt, My Cato (Kvarnsvedens IK), Ellen Erlandsson (DFK Värmbol), Felicia Rohlén (Motala AIF), Kelsey Barton (flyttar), Rebecca Stigenhed (slutar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!