Lars-Gunnar Björklund är död

Tipsextras grundare Lars-Gunnar Björklund har gått ur tiden. Den folkkäre tv-mannen avled vid en av ålder av 75 år efter en längre tids sjukdom.

30 november 2012 10:39
-Han har hållit humöret uppe hela tiden, säger vännen Tommy Engstrand.

Engstrand, som umgåtts med Björklund sedan 5-6 års ålder, berättar att han ofta besökte Lars-Gunnar Björklund på sjukhuset. Där hade Björklund varit ända sedan dagen efter Engstrands boksläpp i augusti.

-Vi snackades vid senast i förrgår, då var han på strålande humör. Och hans genuina kärlek till idrotten, som jag inte mött hos någon annan, hade han kvar. Han såg, hörde och läste allt om idrott, säger Engstrand till TT.

Engstrand anser att Björklund var unik som tv- och radiopersonlighet.

-Han var född in i de medierna. Han var så avslappnad i tv, det var som att se honom vid frukostbordet. Han kunde kommentera, referera, intervjua, analysera - och dessutom var han lika bra i radio som tv, vilket inte är så vanligt förekommande.
-Och så var han väldigt idérik och hade en fantastisk förmåga att övertala folk och att entusiasmera dem och få dem med sig.

Björklund föddes den 24 februari 1937 i Stockholm. Han inledde sin journalistbana redan som tolvåring då han och barndomskompisen Åke Wilhelmsson, den förre tv-journalisten, startade Sporttidningen. Det var en tidning som de skrev för hand och lånade ut till släkt och vänner för 25 öre per läsning. Redaktionen förstärktes senare med den yngre kompisen Tommy Engstrand.

Björklund medverkade senare i ett ungdomsprogram i radio i mitten av 1950-talet och under militärtjänstgöringen gjorde han radiointervjuer. Han skrev sedan till Lennart Hyland vid Sveriges Radio och fick jobb som radioreporter under fotbolls-VM och friidrotts-EM i Sverige 1958. Han blev kvar vid Sveriges Radios sportredaktion i Stockholm till 1965 då han flyttade till Göteborg för att bli nyhetsreporter för Sveriges Radio/TV.

Björklund skapade en sportredaktion och rekryterade journalister som Arne Hegerfors, Bosse Gentzel, Fredrik Belfrage, Ingvar Oldsberg och Christer Ulfbåge.

Inför starten av TV2 föreslog Björklund att man skulle sända engelska ligamatcher i fotboll och i november 1969 startade Tipsextra.

-Han var den som lärde oss allting. Vi var ett 20-tal som han lärde upp och som sedan gick olika vägar inom radio och tv. Han själv gick i Hylands skola och till och med förädlade den, vill jag påstå, säger Leif Larsson, en av Björklunds första adepter.

Larsson ser Björklund som en stor innovatör och Tipsextra som en av de största innovationer som skett i tv-världen.

-Inte ens Hyland trodde på det. Och inte engelsmännen heller. Hyland sade "vem vill titta på leriga fotbollsspelare som spelar 0-0 i leran".

1971 blev Björklund den förste sportjournalist som tilldelades Stora Journalistpriset i klassen radio och tv. Motivering löd: "för medryckande, färgstarka och perspektivrika reportage i radio och tv från VM i ishockey i Schweiz 1971 och andra stora sportevenemang".

"Att Tipsextra drog 33-35 procents tittare, vilket var oerhört högt, berodde naturligtvis på att vi var ensamma på scenen", skriver Björklund i sin biografi döpt till Minnesluckor - livsstycken och klacksparkar.

1979 lämnade Björklund Göteborg för att bli marknadsdirektör för Tipstjänst (numera Svenska Spel), men fortsatte att ha olika engagemang vid radio och tv. Han refererade Vasaloppet för Sveriges Radio under 30 års tid. Björklund och "Rolle" Stoltz refererande ishockey-VM tillsammans från 1969 till 1994. "Vi kompletterade varandra mycket bra och det stämde som man brukar säga kemiskt mellan oss", skriver Björklund i sin bok.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!