Jonas såg finalen som han gärna skjutit själv

- Jag vet att jag är med där om jag får till det, sa Jonas Jacobsson efter OS-finalen på 50 meter liggande.
Någon millimeter i USA gjorde att han satt på läktaren i stället för att vara med nere golvet.

4 augusti 2012 00:00

Jonas avbröt träningslägret i Ystad för att se OS-grenen han själv kvalat till. Han kunde ha blivit den förste handikappade skytten i OS.

Han var nära att skjuta till sig en plats i både Korea och USA. Och inte heller fick han något wild card för att vara med på tävlingen i Royal Artillery Barracks i södra London.

I stället följde han tävlingen från läktaren i den stora finalhallen, inbjuden av kompisarna i Australiens landslag med Dane Sampson i spetsen.

"Han gör alla fel"
Han fick se en högklassig final med nytt världsrekord. Vitryssen Sergei Martynov höll undan från kvalet och var fullständigt överlägsen.

- Alla andra har jag slagit i världscupen, men inte honom. Det är konstigt, för han gör alla fel man kan göra. Han kryper ihop och ligger inte som de andra, men han skjuter som en maskin, sa Jonas när prisceremonin var avslutad.

Det övriga finalfältet var fyllt av överraskningar och skyttar Jonas inte kände igen. Det visade hur tätt det är och vilka små marginaler som avgör.

- Jag sköt 597 hemma i förrgår och det räckte med 595 för final. Så jag vet att jag är med där om jag får till det.

- Det var bra att ha sett det här och jag träffade vapentillverkaren och fick ett nytt slutstycke till geväret. Det gamla sprack i måndags, sa Jonas som flög tillbaka till Sverige med hustrun Aja under fredagskvällen.

Ovisst om OS i Rio
Om tre veckor är han tillbaka i England för att skjuta Paralympics. Han är just inne i finslipningen inför tävlingen. 31 augusti har han sin första gren.

- Stundtals har det varit total katastrof, nu är det lite bättre än total katastrof. Jag är så ojämn. De senaste måndarena har jag skjutit riktigt uselt. Jag vet inte varför. Det beror inte på materialet. Det är jag som gör något fel. Jo, jag är lite orolig, säger Jonas som redan har 28 Paralympics-medaljer.

Grämer det dig fortfarande att du inte fick skjuta här i OS?

- Det händer att jag tänker, så nära det var att jag kvalade in.

Kommer du att göra en ny OS-satsning mot Rio?

- Det är för tidigt att svara på. Det bestämmer jag senare. Nu är det bara det här (Paralympics) som gäller.

Det kan man tolka som att du ändå håller det öppet och inte har stängt helt för ett nytt försök?

- Vad du håller på! Nej, jag bestämmer inget än, svarade Jonas med ett skratt på väg från OS-arenan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson -