Ett derby utan poäng

25 juli 2011 00:00

I ett oändligt hav av sorg, chock och djupt medlidande med våra norska grannar spelades det allsvensk fotboll lite här och var i Sverige under helgen.

Det gick sådär.

En match slutade 2-0 på Behrn Arena i Örebro, där vinnaren lyfte från strecket och förloraren blev kvar där. Det var, när allt kommer omkring, precis så det brukar vara i det vi kallar derby mellan Örebro SK och IFK Norrköping.

Varför skulle det ha varit någon skillnad den här gången?

Det kändes bara så före.

De två lagen kom från skilda världar.

Det ena med en handfull raka förluster, sargat självförtroende, förlorad gulddröm, jobbiga skador på nyckelspelare och en lång, tuff resa till Sarajevo tidigare i veckan.

Det andra med en viktig seger i ödesmatch, nyvunnet självförtroende och en spelklar mittfältsstjärna och spelfördelare.

IFK Norrköping har inte haft ett bättre läge på flera år för en revansch mot ÖSK för många års förluster, men man slarvade bort möjligheten och kan bara skylla sig själv för den missade chansen. När konkurrenterna runt strecket (Mjällby och Syrianska) bjöd på rena rama målfesterna på varsitt håll i lördags gjorde IFK Norrköping allt utom just det.

De försökte visserligen, men alldeles för få avslut höll allsvensk klass och lyckades man träffa mål stod målvakten John Alvbåge där och styrde undan varje farlighet under gästernas jakt på mål. Gunnar Thorvaldsson och inhopparen Christoffer Nyman var allra närmast, men skärpan saknades.

Den skärpan fanns i stället i ÖSK, som inte alls briljerade på något sätt, men gjorde två mål på två skott under en lyckosam kvart mitt i den första halvleken. Det var, förresten, de enda skotten de hade på mål under 97 minuter. Det räckte. De två målen såg också lite väl enkla ut, men gav ÖSK den energi och trygghet laget saknat en längre tid och satte IFK Norrköping i en smått hopplös sits.

Det är ju bra att komma till avslut (det brukar låta så i en tränares eller spelares försvarstal), men - handen på hjärtat - så är ju inte avsluten värd ett yxskaft så länge inget går i mål och man förlorar med 2-0. Särskilt inte om man har 15 stycken...

Det är den enkla sanningen den här poänglösa derbydagen i sportens värld.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner