ÅFF glömde hela poängen

18 maj 2010 00:00
Det var den vackraste av kvällar med en ljuvlig försommarvärme, en mäktig ljudkuliss och en sällsynt grön matta på nationalarenan Råsunda.

 

De sargade mästarna AIK bjöd in på skakiga ben.

 

Gästerna från landet - Åtvidabergs FF - bockade, tackade och glömde totalt bort det man kom hit för.

 

Det finns ingen vett och etikett mot en värd i den här världen - särskilt inte i botten av allsvenskan, när viktiga poäng står på spel. ÅFF upptäckte det alldeles, alldeles för sent. Därför kunde AIK-arna gå på tidigt sommarlov med ett firande, som påminde om ett SM-guld, men som mer vittnade om lättnaden av 4-1 och kontakt med Fotbollssverige.

 

 

ÅFF skulle störa AIK högt upp. ÅFF skulle vara offensivt. Det var i alla fall tanken, men i stället sögs östgötarna på något märkligt sätt in i den väldiga och starka ljudkulissen från på norra stå, där AIK-klacken hade mobiliserat rejält. ÅFF tog liksom aldrig den där viktiga kampen för varje meter på andra sidan och innan vi hunnit säga ordet nationalarena stod det 2-0 på tavlan.

 

Miran Burgic bjöd på en avskedsföreställning han knappast kunnat drömma om.

 

Den VM-aktuelle slovenen utnyttjade ett passivt ÅFF-försvar och gav sitt AIK den perfekta starten i ödesmatchen med sina två mål. Han kryddade sin sista show med gänget och i AIK-tröjan, när han avgjorde det hela med en straff för sitt tredje mål till det definitiva 3-1 i slutminuten. Målet satte en perfekt punkt på festkvällen för de dryga 21 000 på läktarna, men ÅFF var snuddande nära att förstöra hela kalaset.

 

Vi får och ska inte glömma det.

 

Det är det ÅFF kan ta med sig hem på sin fortsatta resa för allvensk överlevnad.

 

 

När gästerna väl repade mod, tog de nödvändiga kliven upp i planen och satte press skakade det till ordentligt i Råsunda och hos mästarna.

 

Inhopparen Oscar Möller var allra närmast.

 

Den hårt kritiserade målvakten Tomi Maanoja räddade först hans skott på mållinjen i den 76:e minuten.

 

Dryga tio minuter senare träffade Möller stolpens insida bakom en chanslös Maanoja.

 

Så nära, så verkligt nära, var det att ÅFF hade stulit en poäng i mästarnas egen borg. Det hade knappast varit rättvist med tanke på hur det såg ut under den första timmen, men det där med rättvisa och fotboll kan vi diskutera i evighet utan ett logiskt svar.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner