"En mellandagsrea på 98 procent"

Folkpartiet säger direkt nej till förslaget att IFK ska ta över Nya Parken.
- Vi tror det här är en dålig affär för skattebetalarna, menar Mathias Sundin.

13 januari 2010 00:00
Redan på tisdag ska kommunpolitikerna ta ställning i den heta frågan på ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde.

 

Ska IFK Norrköping överta ägandet av den ombyggda Nya Parken?

 

Veckan efter ska beslutet klubbas i kommunfullmäktige.

 

NT har pratat med partierna - och ett av dem har redan tagit ställning. Folkpartiet säger nej.

 

- Den nya styrelsen i IFK har haft ett väldigt tufft jobb och jag kan inte lasta dem på något sätt. Vi hoppas alla att IFK ska ha elitfotboll, men min roll är att företräda skattebetalarna, säger Mathias Sundin.

 

Han anser att även om klubbens arenabolag, Parken Event och Arena AB, går i konkurs är det en bättre lösning för kommunen.

 

Rea eller inte rea?
- Parken är värderad till 200 miljoner. IFK får köpa den för tre miljoner, det är en mellandagsrea på 98 procent. Om bolaget går i konkurs kommer vi få ta hela kostnaden (30 miljoner per år). Men även en del intäkter kommer tillfalla kommunen, plus att man kan dra ner driftskostnaderna. Det blir plus minus noll. Vi tycker inte vi kan ge bort den enda tillgång skattebetalarna har kvar och samtidigt ska vi fortfarande stå för lånen.

 

Men om IFK inte klarar sin ekonomi utan den här lösningen?

 

- Det får stå för dem. Man ser att många andra klubbar klarar att överleva i superettan. Man får anpassa kostymen efter förutsättningarna.

 

Hans "kollegor" i alliansen är mer positiva. Jörgen Rundgren (M) tycker förslaget är bra.

 

- Det finns också skulder på 305 miljoner i bolaget, så det går inte att prata om någon mellandagsrea, då har det varit mer befogat att prata om rea tidigare. Dessutom; vad är egentligen arenan värd utan elitfotboll där? Om det blir konkurs ser vi att kommunens kostnad ökar med 4-5 miljoner, samtidigt som vi ser en betydande risk att IFK inte klarar sin elitlicens, säger Rundgren.

 

Hur ser du på att kommunen kvarstår som långivare?

 

- Det kan jag aldrig tycka är bra, men det hanteras bra i den här uppgörelsen.

 

Ottosson ligger lågt
Karin Jonsson (C):

 

- Oavsett hur man gör innebär det stora kostnader. Det handlar om vad som är minst dåligt och petar man ut IFK sitter vi i en rävsax.

 

Kommunalrådet Mattias Ottosson (S) vill inte säga så mycket om förslaget innan partiet har haft sitt gruppmöte på måndag. Men han betonar återigen vikten av att det måste bli en lösning som inte innebär högre kostnader för kommunen.

 

- Det får inte bli dyrare. På måndag kommer vi även diskutera om det här tillgodoser övriga föreningars behov på ett bra sätt. I övrigt vill jag inte kommentera det just nu innan vi tagit ställning, säger Ottosson.

 

Kerstin Hildebrand (V) vill inte heller föregripa partiets gruppmöte på måndag. Stefan Arrelid (MP) är däremot öppet positiv till förslaget och tror partiet kommer rösta för förslaget om en försäljning.

 

- Jag tycker det är en bra lösning både för IFK och kommunen som det ser ut, säger han.

 

 

FAKTA Politiska röster
Mattias Ottosson (S):

 

- Vi ska diskutera det på vårt gruppmöte på måndag och innan dess vill jag inte kommentera det så mycket. Vi kommer se om vi tycker det här förslaget tillgodoser övriga föreningars behov.

 

 

Jörgen Rundgren (M):

 

- Jag har en försiktig men positiv grundhållning. Som upplägget är vinner man tid. Om Parken Event går i konkurs ökar kostnaderna för kommunen.

 

 

Mathias Sundin (FP):

 

- Folkpartiets utgångspunkt i hela den här affären har varit skattebetalarnas bästa. Därför sa vi nej till ombyggnad av Parken, nej till ytterligare förmåner för IFK i hyresavtalet och vi säger nu nej till att ge bort den enda tillgång skattebetalarna har kvar, själva arenan.

 

Karin Jonsson (C):

 

- Pudelns kärna är om vi vill rädda IFK:s elitlicens eller om vi ska peta ut dem. Det är två dåliga alternativ, men vad ska man göra? Om IFK inte klarar sig finns ju kostnaderna kvar. Det här förslaget är det minst dåliga.

 


 

Margaretha
Ericsson (KD):

 

- Det är inte helt enkelt. Hur vi än gör blir det inte bra. Jag kan inte säga vad vi kommer fram till i vår grupp. Jag är 50/50. Jag förstår Mathias Sundins tankar, men vad händer om vi inte går med på det här?

 


 

Kerstin
Hildebrand (V):

 

- Vi tar upp det på gruppmötet på måndag och innan dess kan jag inte säga något. Vår grundinställning är att Idrottsparken är Norrköpingsbornas Idrottspark, men det är svårt när man ställs inför det. Vi kommer inte äventyra samarbetet i koalitionen.

 

Stefan Arrelid (MP):

 

- Ekonomiskt vinner ju ingen på om arenabolaget skulle tvingas gå i konkurs. Det skulle vara väldigt tråkigt för IFK. Jag är positiv om man kan hitta en lösning med andra finansiärer. Jag känner att det finns en majoritet för förslaget i partiet.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!