Årets komet är Felix

Årets komet startade i Norrköping och landade i Alingsås. "Det skulle vara skönt med ett guld till, student och sommar på det", säger Felix Claar.

21 maj 2016 09:55

Det är en skäggig 19-åring som möter upp i entrén till Katrinelundsskolans elitgymnasium i Göteborg.

Den tyngsta studietiden är över.

Nu är det mer lekfullt och avslappnat ­– i skolkorridoren i alla fall.

Några få pluggdagar återstår före flak och student. Sedan är det slutpendlat från Alingsås till Göteborg.

– Jag tycker det ska bli skönt. Jag är skoltrött kan man nog säga. Det blir att man missar mycket plugg med matcher och sånt. Skolan har varit medveten om det eftersom det är ett elitgymnasium. Det reds alltid ut på något sätt. Man får anpassa sig efter det, säger han om jobbet som ändå måste göras.

Felix skruvar sig lite besvärat när vi frågar om hur det är att bara vara 19 år och spela sin tredje SM-final i handboll. Han nämner inte ens titeln årets komet, som han kommer få ta emot tillsammans med Sävehofs Julia Eriksson i halvtid under söndagens avgörande SM-final.

Men finalen pratar han hellre om.

– För två år sedan vann vi i Malmö. Det var en bra känsla att vi får möta Kristianstad i samma hall. Jäkla häftigt, säger Felix Claar inför revanschläget mot den heta skåneklubben från förra finalen.

Sedan Felix flyttade från NHK och Norrköping till Alingsås har han växt in i eliten steg för steg.

Från mindre inhopp i elitserien som 16-åring till dagens snitt på 40 minuter per match. Lägg till att han mötte världsstjärnor som Barcelonas Nikola Karabatic redan som 18-åring när Alingsås spelade i Champions League.

– Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva när jag kom hit. Allt gick mycket snabbare, alla var mycket starkare. Det var framförallt var den stora skillnaden, fysiken.

Under sitt tredje gymnasieår har det nästan enbart varit vikter och skivstänger på skolans träningar. Idag väger 193 centimeter långe Felix Claar 97 kilo. Muskler och speltiden ligger bakom hans 128 mål i grundserien och 23 mål i slutspelet. Ystad med blågula stjärnor som Kim Andersson och Lukas Nilsson avfärdade Alingsås i tre raka matcher i semifinalen.

– Det trodde vi inte att det skulle gå så bra. Precis innan slutspelet hade vi en dipp, tappade lite onödiga poäng. Det kändes som vi var på väg ned men sedan har det vänt. Lukas (Nilsson) spelade första matchen mot oss. I andra gick han på halvfart och i den tredje spelade han inte alls, berättar Felix om landslagsstjärnan som var fjolårets komet.

Felix hyllar tryggheten i lilla Alingsås med de många caféerna. På skolan i Göteborg har han den assisterande tränaren Dennis Sandberg som instruktör vilket också förenklat tillvaron mellan klubblag och skola.

– Då jag kom hit tyckte jag att allt såg jättebra ut. Alla i laget tog bra hand om mig och var välkomnande så det var inte mycket att tveka på. Alingsås är inte så stort men det är en riktig handbollstad. De brinner för sporten så det är jätteroligt, berättar Felix.

Körkortet är klart sedan fem månader tillbaka, kontraktet är förlängt till 2018. När skolan är färdig ska bara ett halvtidsjobb ordnas fram när sommarens EM-uppdrag i Danmark med U 20-landslaget avgjorts.

– Klubben vill att alla spelare ska ha ett jobb bredvid så de inte bara tänker på handboll.

Vad blir det?

– Vet inte. Vad som helst. Skola brukar vara vanligt, säger Felix som kanske får byta roll i klassrummet.

Han kommer definitivt vara slätare i ansiktet.

– Jag trivs inte riktigt med slutspelsskägget men vi måste ha det annars blir det böter. Det finns några stycken som har riktigt dålig skäggväxt, då är det svårare.

Efter tre SM-finaler i rad är väl det den enda baksidan med handboll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!