Andersson om Isak: "Inte blivit sämre"

Han får ingen speltid i tyska Dortmund.

Men trots den rådande situationen i klubblaget har Alexander Isak fått en plats i landslagstruppen till januariturnén.

Jag tror inte att han har blivit sämre med den träningsmiljön, säger förbundskapten Janne Andersson.

3 december 2018 14:40

Efter Sveriges gruppseger i Nations League har mycket av tiden gått åt att samla information kring aktuella spelare. Ålder, potential, position och hur säsongen har sett ut var några av kriterierna som förbundskapten Janne Andersson och assisterade Peter Wettergren har värderat för att få fram en trupp till januariturnén i Qatar.

Alexander Isak var en av spelarna som matchade kravbilden.

Det är två år sedan han var med på januariturnén och då gjorde han det väldigt bra. Sedan har han inte haft så mycket speltid i sin klubblagsmiljö, över tid hoppas jag att han får mer speltid, men han har ändå varit med i U21-sammanhang och "Rolle" (Roland Nilsson, förbundskapten för U21) och Andreas (Pettersson) har bra koll honom, säger Andersson.

"Roligt"

Isak lämnade allsvenska AIK för spel i Bundesligalaget i början av 2017, men har sedan flytten till Tyskland haft knapert med speltid.

Det är inget som Andersson oroar sig över.

Det ska bli roligt att se honom igen, och jag tror inte att han blivit sämre med den träningsmiljön, säger han.
Jag hoppas så klart att han tycker att det är kul att vara med i landslaget och att han kan få en liten kick av det. Sedan är det bra för oss också, för vi hoppas att de här spelarna någon gång i framtiden ska kliva in i det riktiga landslaget.

"Tagit den här vägen"

TT: Hur stort är klivet från den här truppen till den riktiga?

Det är en bra bit, det går inte att komma ifrån. Samtidigt är det ett antal spelare som har tagit det klivet de här två åren, och tittar man längre tillbaka är det många fler som har tagit den här vägen, säger han.

Sveriges trupp till Qatar – där två landskamper ska spelas, en mot Finland den 8 januari och ytterligare en match som i dagsläget saknar motstånd – består av 26 spelare; 17 från allsvenska klubbar, sju från norska och danska och sedan Isak från Tyskland samt Viktor Gyökeres från Brighton.

Anledningen till den stora truppen är det finns risk för återbud, och då främst från Isak och Gyökeres.

Det är jätteroligt att få ja från klubben, jätteroligt att spelarna vill men samtidigt är de mitt i tävlingssäsongen och risken finns att det händer något som gör att de inte kan komma med, säger Janne Andersson.
Fakta: Sveriges EM-kvalmatcher 2019

Sverige hamnade i samma kvalgrupp som Spanien, Norge, Rumänien, Färöarna och Malta.

Det betyder att förbundskapten Janne Andersson & Co har följande spelschema:

23 mars: Rumänien (hemma).

26 mars: Norge (borta).

7 juni:Malta (h).

10 juni: Spanien, (b).

5 september:Färöarna (b).

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Sverige (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Sverige (h).


Fakta: Truppen

Målvakter: Oscar Linnér, AIK, Isak Pettersson, IFK Norrköping, Jacob Rinné, Ålborg.

Försvarare: Adam Andersson, Häcken, Joel Andersson, Midtjylland, Jonathan Augustinsson, Djurgården, Filip Dagerstål, IFK Norrköping, Robin Jansson, AIK, Johan Larsson, Bröndby, Alexander Milosovic, AIK, Sotirios Papagiannopoulos, FC Köpenhamn.

Mittfältare/anfallare: Hosam Aiesh, Östersund, Alexander Fransson, IFK Norrköping, Viktor Gyökeres, Brighton, Melker Hallberg, Vejle, Kalle Holmberg, IFK Norrköping, Alexander Isak, Dortmund, Daleho Irandust, Häcken, Alexander Jeremejeff, Häcken, Jonathan Levi, Rosenborg, Kerim Mrabti, Djurgården, Kristoffer Olsson, AIK, Muamer Tankovic, Hammarby, Tesfaldet Tekie, Östersund, Simon Thern, IFK Norrköping, Simon Tibbling, Bröndby.


Fakta: Januariturnén i Qatar

Den 3–13 januari kommer Sverige ha ett träningsläger i Qatar.

Landslaget möter Finland den 8 januari och ska ha ytterligare en match under samlingen. Utöver träningar och landskamperna ska Svenska fotbollförbundet, tillsammans med andra fotbollsförbund, fackförbund och människorättsexperter, bland annat träffa representanter för Qatars VM-organisation. Syftet: Diskutera mänskliga rättigheter.

"De rapporter om missförhållanden vi har tagit del av är mycket oroande och bristerna behöver åtgärdas", säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till förbundets webbplats.

"Vi tror på utbyte och kritisk dialog, att det är vår bästa möjlighet att påverka och sätta press på dem som är ytterst ansvariga. Att vi agerar tillsammans med övriga nordiska länders förbund och fackliga organisationer ger våra krav ännu större tyngd."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Wallin/TT