Andersson gör positivt bokslut och ser mot EM

Fotbollslandslaget gör bokslut för året och förbundskaptenen Janne Andersson tittar gärna tillbaka på 2019.

Ser han strikt på EM-kvalavslutningen mot Färöarna är mungiporna lite mer nedåt.

Godkänt, men inte mer, säger han.

19 november 2019 00:45

3–0 och tre nya poäng – i en match som sportligt möjligen på sin höjd gällde några tagna rankingpoäng. Inte illa. Men inte riktigt så bra som Andersson ville ha det med sin experimentella laguttagning.

Bara Kristoffer Olsson fanns kvar från startelvan mot Rumänien i Bukarest. Resterande tio spelade för att förbundskaptenen dels kände "en skyldighet mot de som stöttat sina lagkamrater under året", dels för att han ville ge några framtidsspelare chansen.

Han började presskonferensen med att snudd på be om ursäkt.

Jag får ta på mig att det inte blir perfekt. Det är så här: Vi komponerar ett helt nytt lag och fotboll är ett samhandlingsspel, där det gäller för spelarna att känna av varandra. Det är för lågt tempo i spelet, för dåligt djupledsspel.

"Hade hoppats på lite mer"

I andra halvlek höjer vi tempot, får mer fart och ett par fina anfall med kombinationer. Helheten är en godkänd insats, de flesta spelarna är godkända, men jag hade hoppats på lite mer, säger Andersson.

Och fortsätter:

Jag ångrar inte att jag gjorde det (spelade ett nytt lag), jag ville utnyttja chansen att se spelare, men jag hade förhoppningen att fler skulle blixtra till. Det är lite blandat och kanske inte så många som är mycket mer än godkända.

Han berömde målvakten Kristoffer Nordfeldt, gillade de initiativ Muamer Tankovic tog, Mattias Svanbergs aktivitet och några "bra grejor" av inhopparen Dejan Kulusevski.

Men inte mycket mer.

Summerar gärna

Desto muntrare är det att sammanfatta ett landslagsår som på nytt förde Sverige till ett slutspel – EM till sommaren.

Det gör jag med glädje. Jag tycker att vi växt på olika sätt att spela. När lottningen gjordes hamnade vi i en grupp där det inte var självklart att vi skulle gå vidare. Vi har genomfört kvalet utan att glänsa, men väl.
Tar vi de senaste matcherna mot Spanien och Rumänien är de bland de bästa under mina 46 landskamper. Vi går stärkta från det här året, vi känner att vi har ett självförtroende. Det finns en stabilitet och tro på det vi gör. Jag tycker att vi har lite fler strängar på vår lyra, vi är lite bredare i vårt register. Vi kan hantera matcherna på fler sätt och vi har fått in spelare i landslaget som har tagit stora kliv, säger Andersson.

I första hand tänker han på Kristoffer Olsson och Robin Quaison, en duo som etablerat sig i startelvan under året.

Han prisar även Pierre Bengtsson

Det var två stamspelare som försvann i Ludde (Ludwig Augustinsson) och Martin (Olsson), båda på vänsterbacken. Det var tufft. När vi tar in Pierre Bengtsson känns det fantastiskt roligt. Det säger kanske något om vårt kollektiv, när en sådan som Pierre kan komma in och bidra på det sätt som han gör.

Liknande upplägg

Den närmaste tiden börjar planeringen mot EM. Ordentligt tar den fart först efter lottningen i Bukarest den 30 november.

Då har vi något att förhålla oss till.

Andersson aviserar att han eftersträvar ett upplägg likt det inför VM, med ett läger på hemmaplan. Får han som han vill inleder Sverige mästerskapet sent. Då hinner spelarna återhämta sig mer efter klubblagssäsongen.

I slutet av mars väntar två landskamper.

Jag vill nog ha en mot lite tuffare motstånd och en mot mindre tufft. Jag vill se många spelare. Jag kanske blandar lite mer i en av matcherna, många måste få visa upp sig.

Under februari och mars reser han och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren runt för att se och träffa EM-aktuella spelare. Innan dess väntar den traditionella januariturnén med i huvudsak allsvenska spelare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Skiöld/TT