"Alle" en ny kapten i IFK?

Han kanske inte är citatmaskin som pappaledige Simon Thern, men replikerna på planen var av det spetsigare slaget, skriver Ulf Stråhle om "Pekings" blivande (?) kapten och hans insats mot Mattersburg.

4 februari 2019 18:00

LÄS MER: IFK-managerns krav: "Inte förhandlingsbart"

LÄS MER: Därför har han fått det att lossna

LÄS MER: IFK imponerade stort i Portugal

Det var kanske inte den mest välregisserade träningsmatchen för de som sitter och analyserar minspel, taktiska byten, bredsidor och outtalade reaktioner på mikronivå.

Det var mer yxa och kör.

På äkta gräs, på en slät matta.

Men konstgräslaget IFK stod upp bra.

Viktigt att ta med sig inför den allsvenska premiären borta mot Helsingborg.

Den negative kan ringa in att Mattersburg kanske inte ställde upp med sin spetsigaste elva. Den som vill se ett halvfullt glas, istället för ett halvtomt, kunde hitta flera fina tendenser hos IFK.

Alexander Fransson, med lagkaptensbindeln, gjorde ett imponerande dagsverke centralt.

Matchens gigant.

Värderade, agerade. Täckte skott i eget straffområde, spelade fram till avgörande lägen med hög lägstanivå.

Han kanske inte är citatmaskin som pappaledige Simon Thern, men replikerna på planen var av de spetsigare slaget.

”Alle”, Thern, Sead Haksabanovic, och en flerdimensionell yttermittfältare i Gudmundur Thorarinsson, som också kan spela centralt.

En stabil ryggrad.

Alexander Fransson, en framtida lagkapten?

Mot Mattersburg var det extra tydligt att han knappast är individen som kommer falla för tryck eller ansvaret om han får den rollen.

Backlinjen med Henrik Castegren, Kasper Larsen och Filip Dagerstål kanske inte ställdes inför sin svåraste uppgift, men det kan mycket väl bli en premiärtrio.

Larsen slog ett lysande förstapass till anfallet som innebar 1–0.

De manade på, peppade laget att inte slarva med defensiven under hela matchen. Styrde spelarna framför rätt. Det var egentligen bara vid Mattersburgs reducering som trion agerade för passivt.

Undfallande press, och vips var det 1–1 efter Marko Kvasinas inlägg och Alois Höllers mål vid bortre stolpen.

Jordan Larssons första år i IFK var säkert en besvikelse. Han var het efter januariturnén med landslaget, men sedan blev speltiden allt kortare under säsongen med sin nya klubb. Under träningsdagarna i Portugal har han varit stekhet, 3-5-2, verkar passa både honom och anfallarna bättre. Mer ytor, mer mål än i 3-4-3 mot sammanpressade låga försvar. Nu blev Jordan tvåmålsskytt tillsammans med Simon Skrabb.

Kan det äntligen bli 21-åringens säsong?

Johannes Vall, han for fram som en pånyttfödd pansarvagn på kanten, definitivt en spelare som verkar trivas med 3–5–2. Som han sett ut de två sista matcherna är det ett namn för startelvan.

David Mitov Nilsson gjorde efterlängtad och stabil comeback efter hur många skador som helst.

4–1 mot Mattersburg var ett bra besked.

Då finns ändå inte Christoffer Nyman, Gudmundur Thorarinsson, Isak Pettersson, Simon Thern, Ian Smith och det isländska underbarnet Isak Bergmann Johannesson, för att nämna några med.

Ett roligt pussel att lägga för Jens Gustafsson.

Krönika

Ulf Stråhle

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!