Åberg vill fortsätta utvecklas hos Tjalve

Nu har långdistanslöparen Marcus Åberg återvänt hem fullt ut. "Det känns som en nystart", säger Tjalves nyförvärv.

Nu får Marcus Åberg träningskompisar på hemmaplan.

Nu får Marcus Åberg träningskompisar på hemmaplan.

Foto: Johny Daagh

Friidrott2019-10-15 07:00

31-åringen från Norrköping och Vikbolandet flyttade till Stockholm för tio år sedan. Där jobbade han parallellt med att tävla för Hässelby SK.

För snart två år sedan återvände han till Norrköping men sprang ändå för Hässelby. Nu har han beslutat sig för att det är Tjalves blåvita färger som gäller nästa år.

– Framför allt beror det ju på att jag kommer härifrån och det känns ganska naturligt att byta nu. Det känns som jag har fått ett lyft de senaste två åren, efter att jag bytte tränare till Christian Mundt, och det här blir en del i det också. Jag vill fortsätta utvecklas. Jag har inte fått ut det maximalt på tävling men jag måste ge det tid också, berättar Marcus som också framhåller träningsmöjligheterna med den nya utomhusarenan bredvid Stadium Arena.

Han är lite av en smygare som sakta men säkert har etablerat sig i Sverige-eliten. Inte samma råtalang och unga stjärnskott som 18-årige Åbysonen Emil Millán de Oliva kanske, men en träningsprodukt som har gnetat på mot toppen. Och fortsätter göra så.

– Emil är vass på 10 000 meter och det är kul att han kommer. Det är bra för konkurrensen men kanske inte för mig, haha. Men det är inspirerande, säger Marcus om den unga löparstjärnan.

Han ser sig främst som en halvmaraspecialist men vill även satsa ännu mer på maraton, 4,2 mil. Under den tyngsta träningsperioden blir det 16–18 mil per vecka.

På meritlistan finns exempelvis årets fjärdeplats på SM i halvmaraton och sjätteplatsen på 10 000 meter på SM 2016 (personbästa 30.24).

Lokalt har han vunnit både Höstmilen, Grabbhalvan, Norrköpingsstafetten i mixed och nu senast halvmilsloppet på Stadsloppet.

– En pallplats på SM är mitt mål, konstaterar Marcus Åberg utan att tveka.

För Tjalve är det självklart välkommet med en löpare med hög Sverigekapacitet.

– Det är jättekul att Marcus väljer oss. Det är en stark löparprofil och vi vill gärna vara en löparförening. Och om vi kan så vill vi gärna bidra lite, lite till hans utveckling också,  säger tränaren Krister Hultberg.

Tjalves klubbrekord på maraton (Willy Corbelius/2.28,24), halvmaraton (Johan Fagerberg/1.07,39) och 10 000 meter (Johan Fagerberg/30.34,44) blir ett par andra delmål som Marcus Åberg kan sikta mot.

– Jag har redan kollat på dem, berättar han med ett leende.

På söndag gör han årets sista tävling, på halvmaraton i Amsterdam. Då representerar han fortfarande Hässelby men därefter är det Tjalve som gäller.

Marcus Åberg kommer springa för Tjalve nästa år.
Marcus Åberg kommer springa för Tjalve nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!