LÄS MER: "Energi på det jag kan påverka"

LÄS MER: Det är dags, Dolphins: Vädra ut nu

Särklassiga jumbolaget Uppsala hade vunnit en enda match på de 29 första omgångarna i ligan. Det var inför Norrköping Dolphins besök i Fyrishov.

Efteråt hade de inte vunnit fler för Dolphins tog en komfortabel bortavinst med 84–72. Gästerna avgjorde i stort sett redan i första perioden som vanns med hela 26–9.

– En väl genomförd match. Vi hade bra inställning från början och skapade oss en ledning som vi sen kontrollerade hela matchen, sa Dolphinscoachen Adnan Chuk.

Kanske gick det ändå lite för enkelt? Hur som helst fick Uppsala mer att säga till om i andra perioden, som laget till och med vann.

I början på tredje skilde bara tio poäng mellan lagen men därefter drygades Dolphinsledningen ut igen. Inför de avslutande tio minuterna var ledningen för "Delfinerna" 67–48 och någon dramatik var det inte tal om.

Att hemmalaget putsade till siffrorna till endast tolv poängs differens var mest av akademiskt intresse. Dolphinssegern var aldrig hotad.

– Jag är nöjd med hur vi höll uppe intensiteten och fokus. Det är alltid lätt att slappna av när man leder med 20 poäng tidigt. Nu kunde vi låta alla spela, det är viktigt nu när vi har tre raka bortamatcher. Ny match redan på fredag och nu var det bra att kunna spara på vissa spelare så mycket det gick utan att ändå riskera nåt. Fantastiskt kul att se de yngre också, sa Adnan.

Att Anton Saks blir bäste poänggörare i Dolphins tillhör ovanligheterna, men den här kvällen i Fyrishov var han riktigt het. Anton var hundraprocentig både i sitt två- och trepoängsskytte.

Totalt gjorde han 18 poäng. Inte nog med det, 200 centimeter långe Anton tog hela elva returer för sitt lag.

– Han har haft lite skadebekymmer och bara kunnat spela sparsamt, men nu är han tillbaka ordentligt. Han kände sig bättre. Anton är en viktig spelare för oss som har haft många bra matcher under säsongen. Nu var han bra igen, sa Adnan.

För hemmalaget var det dystert. Uppsala har haft sitt herrlag i den högsta serien sen 1962. Nu står det dock klart att det väntar nedflyttning till superettan till nästa säsong.

Trots de tre långtidsskadorna på Tim Schüberg, Jonathan Dubas och Tyler Flack har Dolphins lyckats mobilisera tillräckligt med kraft för att besegra bottenlagen Köping (två gånger) och Uppsala i de tre senaste ligaomgångarna.

Närmast väntar två raka bortamatcher till – Umeå på fredag och Jämtland två veckor senare. Nästa hemmamatch är först 8 mars när Borås gästar Stadium Arena.