Arbetsstipendium i natursköna miljöer

Lugn och stillsam miljö och vackra omgivningar - det lockar kulturutövare att söka Hemma-hos-stipendium på det fritidsställe som fyra personer, boende i Stockholm, äger vid Gibbenäs gård.

18 juli 2012 15:13

2006 köpte Marie Carlsson, Katarina Bonnevier, Stefan Nordberg och Joakim Rindå en gård som heter Haga, tillhörande Gibbenäs gård. Haga byggdes 1907 och har tidigare varit arbetarbostad för fyra familjer. De har ägnat en hel del tid åt renovering, och så har de förverkligat en idé om ett arbetsstipendium för kulturutövare och akademiker inriktat på normkritiska perspektiv, eftersom de anser att det är ett område som bör uppmärksammas.

Långt från storstan
- Vi vill vara till nytta för folk som behöver en plats att arbeta på, säger Joakim Rindå, som - tillsammans med övriga tre husägarna - tycker det är trevligt att få ta emot även för dem obekanta gäster på sin gård under några sommardagar. En viktig ingrediens är just avskildheten från storstan, lugnet och den vackra lantliga miljön.

I fjol utdelades första stipendiet, till Ingrid Ryberg som skrev på en avhandling. Årets stipendiater är Dramaten-sufflösen Eva Strengbohm och serietecknaren och författaren Lotta Sjöberg, båda från Stockholm.

- Det är så lyxigt här, med någon som lagar mat åt en. Hemma är det så mycket annat, med barn, familj och hund. Här är stillhet och man får vara
i fred med sina tankar, säger Lotta Sjöberg som via en länk på Facebook fick vetskap om detta arbetsstipendium.

"Miljön gör susen"
Lotta har fått stipendier förut, men det här tycker hon känns speciellt. Det enkla boendet, i ett gammalt hönshus med utedass och utedusch kanske känns måhända något ovant, men hon klagar inte! Dagarna ägnas åt att skriva om lyckobegreppet:

- Är jag lycklig? frågar hon sig. Det som är normen för lycka uppfyller hon - med hem, familj och barn. Och hund.

Den miljö hon vistas
i gör tydligen susen:

- Redan när jag vaknade i morse skrev jag ner en idé som jag tyckte var så jäkla bra, så det kändes som att jag jobbat klart för idag! säger hon med ett skratt.

Viktiga tankar
Eva Strengbohm har som sufflös läst massor av andras manus, men nu vill hon skriva något eget. Hon utgår ifrån sig själv.

- Hela sammanhanget här hjälper mig att lyfta till en nivå som verkligen känns viktig och som inte kan fnissas bort och gömmas i en låda, uttrycker hon det.

- Det här skapar viktiga tankar om vad man som enskild individ kan göra för andra, säger Eva Strengbohm om initiativet med arbetsstipendiet.

De fyra värdarna står för mat och logi. Den här dagen är det Marie Carlsson som fixar maten.

- Det blir pasta med oreganopesto från den egna odlingen, säger hon.

- Vi har en klocka som vi ringer i vid måltider, säger Joakim Rindå.

Haga

Dagarna på Haga kallas ett Hemma-hos-stipendium och inrättades 2011
av Marie Carlsson, Katarina Bonnevier, Stefan Nordberg och Joakim Rindå.

De bor i Stockholm men har rötterna i Småland, Stockholm och Jämtland.

Haga är sedan 2006 deras sommarställe. Det ligger vid Gibbenäs gård utanför Börrum.

I stipendiet ingår boende och mat samt en lugn miljö i vacker natur som ska inspirera. Stipendiet vänder sig till kulturarbetare och akademiker som i sitt arbete fokuserar på normkritiskt perspektiv. Mer information finns på www.hagasessorna.com. Årets stipendiater är serietecknaren Lotta Sjöberg och Dramaten-sufflösen Eva Strengbohm som båda använder stipendiedagarna till skrivande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Johansson