Upprop bland föräldrar: För lite fett i skolmaten

På skolor runt om i Söderköpings kommun sitter namninsamlingar. Anslagen propagerar för mer fett i skolkosten.

20 november 2010 00:00
Initiativtagare till namninsamlingen är Charlotte Uhrbom, som har ett gediget intresse för mat och motion.

 

- Jag har aktiva barn som spelar hockey, fotboll, innebandy och går på ridning och cirkus. Jag tyckte inte skolmaten räckte, att de inte står sig på den.

 

Hon satte sig in i ämnet. Genom information på föräldramöten, och kollegor som visat intresse, har namninsamlingarna spridit sig och hamnat runt om i kommunen.

 

Lugnare barn
Skrivelsen menar att ett överintag av vegetabiliska fetter leder till rubbning av balansen mellan Omega 3 och Omega 6. För mycket Omega 6 verkar inflammatoriskt i kroppen och kan leda till bland annat allergi, överkänslighet och mag- och tarmsjukdomar. Dessutom tror Charlotte att om kosten ändras blir barnen lugnare och kan koncentrera sig längre.

 

- Jag har ju själv sett att det fungerar på våra barn som är mycket aktiva. Det hela började med att vi visste att framför allt vårt äldsta barn blev sockerhög. Då började jag läsa och vi ändrade kost hemma. Allt fungerar bättre när barnen äter ordentligt, de blir stabilare och man kan umgås och ha trevligt. Jag är övertygad om att stökiga barn i skolan ofta beror på kosten.

 

Socker boven?
Men Livsmedelsverket rekommenderar fettsnål kost.

 

- Jag tror att de rekommenderar fettsnål kost för att barn inte ska bli feta. Sockret ska man akta sig för, inte fettet. Livsmedelsverkets råd är just råd och rekommendationer. Muslimer och vegetarianer kan välja bort produkter, då borde vi kunna välja bort lättprodukter.

 

Hon refererar till Smöruppropet i Partille, där kommunen kompletterade kosten så barnen själva kunde välja fetare mjölk, smör och ost. I Partille gjorde man även uträkningar om de ekonomiska vinsterna och förlusterna respektive hälsovinsterna. Enligt uträkningarna blev kostnaden per kalori mindre.

 

- Det skulle vara intressant att mäta och se förbättringen, kanske i resurser av extralärare eller vikten hos skolbarn, säger Charlotte. Jag tror det här är bra för alla barn.

 

Avvaktar
I december har Charlotte Uhrbom ett möte med kostchefen i Söderköpings kommun, Åsa Bergendahl, och kommer då lämna över namninsamlingen.

 

- Jag avvaktar med kommentarer tills vi fått in namninsamlingarna, säger Åsa Bergendahl. Men jag kan säga att vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

 

 

fakta Om fett
Kroppen kan inte själv tillverka Omega 3 och Omega 6, så kallade fleromättade fetter. De får vi i oss genom kosten.

 

Fetterna behövs för att organ som hjärnan och ögon ska utvecklas, för att reparera och bygga celler.

 

Omega 3 finns inte bara i valnötter, bladgrönsaker, rapsolja, skaldjur och fisk utan även i kött om djuren varit gräsätare.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gabriella Nilsson Ringqvist