Lantlig klädbutik jubilerar

Johan och Gabriella von Kantzow driver Butiken på landet. I dagarna firade de 10-årsjubileum. Hur är det möjligt att driva klädbutik långt utanför stan?

10 december 2007 00:15
Butiken på landet ligger vid Minsjö Säteri, i Västra Husby. En skylt vid väg 210 pekar upp mot ägorna, i en naturskön miljö.

 

Hur kommer man på idén att starta en butik ute i bygden?
Gabriella von Kantzow såg en annons i tidningen om franchising till Butiken på landet, som då var ett koncept som fanns på nio orter runt om i landet. Hon berättade om den för Johan, men var beredd på ett negativt svar.

 

-Ja, du blev nog förvånad när jag var med di-
rekt, säger Johan von Kantzow.

 

Mellanstadielärare
De skrattar gott och får något nostalgiskt i blicken. Tankarna om att driva en butik var inte främmande. De hade rest runt i Sverige och i England för att titta på andra butiker och se hur de fungerade.

 

Gabriella von Kantzow var mellanstadielärare. Johan von Kantzow arbetade på LRF med lantbrukares ekonomi. När deras första barn kom, dök idén upp att dra igång butiksverksamheten. Samtidigt som Gabriella von Kantzow var föräldraledig utökades jordbruket. De sade upp sig för att satsa på arbetet hemma vid Minsjö. Men utan föräldrar, vänner och deras revisor som uppmuntrade dem, och som varit till stor hjälp, hade det inte fungerat.

 

-Alla var väldigt positiva, alla i vårt viktiga nätverk. Vi var aldrig rädda, säger Gabriella von Kantzow och tänker tillbaka på hur det var att starta butiken. Vi tänkte helt kallt att folk skulle hitta hit.

 

Kundregister
När de startade fick de
med sig ett kundregister från en nedlagd butik. De har sina stammisar. För
att nå ut lägger de mycket kraft på annonser i tidningar.

 

Samtidigt som läget för butiken är deras styrka, kan det vara en nackdel. Butiken har inte något skyltfönster, i jämförelse med affärer i en stad. Kunden måste veta var butiken finns för att hitta dit. Kantzow pratar också om sårbarheten när det gäller el. De är vana vid strömavbrott, och det ställer till problem. Till exempel blir det mörkt i butiken och man kan inte betala med kort. I stunder har det varit tufft, och arbetsbördan stor, men de återkommer till hur roligt och givande de senaste tio åren varit.

 

-Man måste ha sitt mål och sin vision, säger Johan von Kantzow.

 

300 kvadratmeter
Butiken på landet säljer kläder, både herr och dam, men även skor, prydnadssaker och där finns ett litet café, där kunden bjuds på fika. Successivt har butiken byggts ut i det gamla traktorgaraget, tvätteriet och maskinhallen, och expanderat till cirka 300 kvadratmeter. De säger att kännetecken för deras varor är kvalité, komfort, vackra detaljer och klassiska mönster. Men det viktigaste är kontakten med kunderna.

 

-Vi kan ta oss tid, hinner prata med dem som kommer hit. Det blir mer personligt. Här är det lugn och ro, säger Gabriella von Kantzow.

 

"En upplevelse
-Det har blivit allt viktigare idag att komma ut, se naturen. Det blir som en upplevelse att komma hit, säger Johan von Kantzow.

 

har gamla anor sedan slutet på 1500-talet.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!