Michel får människor att mötas

Multientreprenören Michel Issa har inga problem att sysselsätta sig. Det svåra är att koppla av och bara ta det lugnt.

7 augusti 2012 00:00

Hur lyckas han med allting? Den frågan får Michel då och då.

- Det är viktigt att ha nära vänner och en familj som stöttar och uppmuntrar. Och så behöver man någon att prata ut med ibland, säger han.

Vår intervju är klar på rekordtid och ändå har vi fått med mer än vad som får plats i en artikel. Michel Issa är entusiastisk och tempot är högt när han förklarar vad han håller på med.

Han köpte en kursgård i Hävla som han nu driver. Han köpte ytterligare en kursgård i Ödeshög som han också driver. Han startade en organisation som ordnar sammankomster för ungdomar - där är han ordförande. Han är delaktig i pappans cykelföretag. Han håller på att slutföra sin sexåriga universitetsutbildning i England.

Och just det, Michel har ju ett heltidsjobb också, som konsulent på studieförbundet Bilda i Stockholm.

Man tycker att han åtminstone borde vara lite äldre än sina 25 år.

- Folk har alltid reagerat på att jag är ung. Men det stör mig inte, säger han.

Busig och energisk
Vi hälsar på i kontoret som är ett ombyggt garage bakom villan i Skarphagen. Detta är favoritplatsen
i vardagen. I villan intill bor också mamma Soad och pappa Nabil.

Michel är nyligen hemkommen från en semestertripp till Malta med storebror Deyroyo Samuel. Man måste ju kunna koppla av också. Det är i alla fall vad hans bror säger, och Michel försöker följa det rådet även om det är svårt ibland.

- I skolan tyckte de att jag var busig. Jag har alltid haft mycket energi, och mest energi får jag faktiskt av dem runt omkring mig och så har det alltid varit.

Michel växte upp
i Klockaretorpet. Föräldrarna kom från Syrien, men själv är han född i Sverige. Efter nian på Borgsmoskolan tog energin ut sin rätt och Michel reste utomlands för att förkovra sig i språk och erfarenheter.

När han kom tillbaka läste han in tre års gymnasium på komvux. Det tog ett och ett halvt år, Michel har alltid varit den effektiva sorten.

Som 19-åring drog han till England och universitetet i Nottingham för studier i teologi och filosofi. Kanske inte de vanligaste ämnena för affärsinriktade entreprenörssjälar?

- Jag har hört att jag borde bli pastor med den utbildningen. Men det är mitt eget intresse som har styrt. Jag ville utvecklas som person, lära mig språk och få kontakter. Förresten har även Obama läst teologi.

Hjälper utsatta
Under studieåren har Michel engagerat sig för utsatta ungdomar
i Sverige och utomlands. Det ledde till att han tillsammans med brodern startade organisationen Melthodhaye där han är ordförande.

Namnet är syrianska och betyder "det livgivande ordet". Michel är med
i syriskortodoxa kyrkan och tron är viktig för honom.

- Gud vill oss väl. Om jag lyckas med något är det för mitt eget bästa. Misslyckas jag är det också för mitt eget bästa.

När Michel tidigare ordnade ungdomsläger hyrde han lokaler. Han kom på att det vore fiffigt med en egen kursgård, så då
köpte han en i Hävla. Den hyr han nu också ut till andra ideella organisationer.

Efter ett tag kompletterade han med ännu en kursgård i Ödeshög som främst riktar sig till företag. På väggen i kontoret hänger fotografier av kursgårdarna.

- Jag njuter av dem, säger Michel. De är min glädje och motivation.

Ingen dans på rosor
Mycket pendlande blir det. Särskilt som han också jobbar heltid i Stockholm. Jobbet som konsulent på Bilda har han haft i två år. Där gör han det han är bäst på och tycker är roligast; att skapa möten mellan människor med olika bakgrund.

Närmast handlar det om en stor kördag i Tumba med körer från tio olika kyrkor.

- Nej, jag kan inget om att sjunga i kör. Det musikaliska tar en musikkonsulent om. Jag sammanför folk, får dem att lära känna varandra.

Michel ler ofta när han pratar om sina olika verksamheter. Det ser ut som om han verkligen gillar det här, och det gör han också.

Men i ärlighetens namn har inte allt varit en dans på rosor. Att driva kursgårdar var förenat med kostnader och Michel ville nå framgång direkt. Det tog ett tag innan han fick snurr på allting.

- Prövningar är inte till för att krossa oss utan för att stärka oss. Det har jag lärt mig.

Vem är det?

Namn: Michel Issa.

Ålder: 25 år.

Bor: Villa i Skarphagen
i Norrköping.

Familj: Pappa Nabil, mamma Soad, brodern Deyroyo Samuel, systrarna Deyroyto Marina och Maria. "Flickvän eller hustru har jag inte tid med. Inte just nu".

Gör: Kallar sig affärsman. Konsulent på heltid på studieförbundet Bilda i Stockholm. Driver två kursgårdar, en i Hävla och en i Ödeshög. Aktiv i pappans firma Cykelgrossisten i Norrköping. Startade för fyra år sedan organisationen Melthodhaye som nu finns i tolv länder och bland annat ordnar ungdomsläger och volontärresor. Slutför just nu en sex år lång universitetsutbildning i Nottingham.

Drivkraft: Att lyckas åstadkomma något eget. Det är en speciell känsla. Och så har han en otrolig energi.

Bra på: Språk. Förutom svenska talar han flytande engelska, syrianska och arabiska.

Sämre på: Att koppla av. Men han försöker: Tränar regelbundet, har nyligen semestrat på Malta och var till och med på bio härom dagen och såg nya Spidermanfilmen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!