Magister Gunilla går vidare i livet

Gå upp, gå ner, gå vidare. Så går det till i den akademiska världen.

29 oktober 2010 00:00
Inte mindre än 250 magistrar ska vandra över scenen i Aula Magna på Stockholms universitet i kväll. 43-åriga Gunilla Gripenbååt, med ett förflutet som Norrköpingsbo, är en av dem.

 

Stockholms universitet har tagit upp den gamla akademiska traditionen med magisterpromotion. I kväll är det dags för dem som tog sin examen i våras.

 

"För att magisterpromotionen ska bli ett lyckat arrangemang ordnar vi en repetition inför ceremonin. Repetitionen är obligatorisk för dem som ska promoveras och diplomeras", meddelar universitetet.

 

Symbolisk vandring
Den en och en halv timme långa ceremonin som inleds och avslutas med en fanborg innehåller promovering, tal, sång- och musikinslag. Den följs av ett mingel med lättare tilltugg.

 

Då kan de nypromoverade stoltsera med de diplom som de mottagit på scenen, där magistern först gått upp på dess ena sida och sedan ner på dess andra sida.

 

Den här scenvandringen ska symbolisera att magistrarna nu går vidare i livet och även har rätt att själva undervisa studenter.

 

Manliga magistrar rekommenderas att bära kavaj medan de kvinnliga magistrarna lämpligen har klänning, kjol eller byxdress, snäppet elegantare än till vardags.

 

- Jag är naturligtvis jätteglad och stolt över att få vara med om det här, säger Gunilla Gripenbååt, som numera bor i Linköping.

 

Drömpraktik
Hon började sina akademiska studier med att ta en kandidatexamen i journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall, där hon studerade mellan 2002 och 2005. I utbildningen ingick en termins praktik.

 

- Jag fick rena drömpraktiken, på UD:s pressrum och kom dit bara en månad efter tsunamikatastrofen. Jag lärde mig oerhört mycket under den tiden.

 

Sen fortsatte hon att studera vid Stockholms universitet, där hon började 2006. Det var där och då hon mötte "mannen i sitt liv", som också blev pappa till Maximillian, som i dag är 3,5 år.

 

Efter ett års mammaledighet började hon på nytt skriva på sin magisteruppsats.

 

- Då hade jag verkligen att göra. Samtidigt som jag jobbade med uppsatsen pluggade jag konstvetenskap på heltid under två terminer på Linköpings universitet.

 

Roman som mål
Nu har magister Gunilla inte bar nått sitt mål utan också gått vidare. Den här sommaren läste hon en distanskurs vid Linnéuniversitetet i Växjö, med ett särskilt mål i sikte - att skriva historiska romaner.

 

- Jag blev sugen på att skriva något skönlitterärt när jag höll på med uppsatsen. Kom i gång bra med skrivandet i somras, säger Gunilla som försörjer sig på stipendier medan hon söker jobb som journalist eller informatör

 

- Jag hoppas att det så småningom blir en färdig roman, säger hon om sitt skrivande.

 

Men först väntar en festlig kväll som hon ska dela med sambo och son.

 

- Maximillian älskar musik och efter vad jag har förstått så kommer det att bli en hel av den varan i kväll, säger en förväntansfull mamma och magister.

 

Fakta Magisterpromotion
Promotion är latin för ’befordran’ och är den akademiska akt när personer promoveras till doktorer eller magistrar.

 

Fram till mitten av 1800-talet var magistergraden den högsta graden inom den filosofiska fakulteten. Vissa högskolor och universitet har under senare år infört magisterpromotion för personer som tagit den nu gällande magisterexamen.

 

Enligt högskolereformen 2007 ersattes den gamla magisterexamen den 1 juli 2007 av en ny magisterexamen som kräver att man tidigare har tagit en kandidatexamen eller annan treårig examen på grundnivå.

 

Magisterstudier innebär en ettårig påbyggnadsutbildning. En magister har därmed fyra studieår på universitet eller högskola bakom sig.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!