Hon kämpar envist för kärleken

Britt Reuterwall Hörnstedt har levt mer än de flesta under sina 75 år. Hon har rest runt hela världen, startat en kvinnojour och varit ordförande i Norrköpings RFSU.

16 juli 2008 00:16

- Jag har inte missat några chanser i mitt liv, säger hon.

 

På dörren till lägenheten sitter ett klistermärke. "Välkomna kärleken" står det. Britt Reuterwall Hörnstedt har alltid försvarat kärleken, i alla dess former. Under många år var hon aktiv socialdemokrat och motionerade om homosexuella äktenskap och sexualundervisning.

 

- Jag tror på kärleken. Det är ju den som bär oss genom livet. Att vara kär är en sådan underbar upplevelse, säger hon.

 

Hon har varit rastlös och envis ända från början. Som 13-åring hade hon redan börjat arbeta, och gå på dans på Skansen på sommarkvällarna. När hon var 16 år tog hon båten till England. Som 19-åring hade hon jobb som barnflicka i Paris. Så småningom halkade hon in på en journalistkarriär i Stockholm.

 

- Jag dansade tango med Albert Bonnier på en fest. Sedan blev jag kallad till intervju, säger hon.

 

Åren på Kamratposten
Hon hann med många tidningsredaktioner. Men stoltast är hon över åren på Kamratposten.

 

- Det är det svåraste som finns att skriva för barn. Det ska vara enkelt, rakt och inget tjafs. Där går stora skribenter bet, säger hon.

 

Hon kom till Östergötland från Stockholm 1963. Då var hon nygift och på flykt undan storstadsstressen. Barnen skulle få växa upp på landet, hade hon bestämt. Tillsammans med den dåvarande maken öppnade hon ett motell på Navestad gård. Hon skötta motellet, tog hand om flickor från Broby skolhem, uppfostrade sina barn. Och pendlade till Linköping för att läsa till en kandidatexamen i beteendevetenskap.

 

- Det är jag riktigt stolt över, säger hon.

 

Äktenskapet varade i 13 år. Sedan bytte hon bort tryggheten mot en fransk musiker. Det förhållandet höll i sex år, och hon ångrar inget. Hon är nöjd med sina kärlekar.

 

- Jag tror inte på livslånga relationer. De personer som jag har haft är de som har gällt då. I dag skulle jag inte ha velat vara gift med fransmannen som jag skilde mig för. Då hade jag missat så mycket.

 

Det blev politik och aktivism i stället för det traditionella familjelivet. Britt Reuterwall Hörnstedt blev ordförande i RFSU i Norrköping och ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse. Hon grundade kvinnojouren i Norrköping och slogs för preventivmedel och sexualundervisning.

 

Preventivmedel viktigt
- När vi tog hand om flickorna från Broby skolhem fick jag höra så mycket av deras öden och jag insåg hur viktigt preventivmedel är. Alla borde få preventivmedel från den dag de blir könsmogna. Då skulle det inte bli så mycket snack om det, säger hon.

 

1980 hade hon fått fotfäste i en ny karriär som lärare på Marieborgs folkhögskola. Därifrån ledde vägen rakt ut i världen. Britt Reuterwall Hörnstedt reste till Calcutta och Brasilien för att dokumentera fattigdomen och skapa läromaterial för kurser och studiecirklar i Sverige. Hon tog bilder och skrev läroböcker om analfabetism, handikapp, hemlöshet och Hiroshima. Och njöt av att upptäcka världen.

 

Hittade tron i Rättvik
- Jag har sjungit på krogar över hela världen. Alltid samma sång, Besame mucho, säger hon.

 

Många dagar av sitt liv har Britt Reuterwall Hörnstedt tillbringat på sjukhus. Svåra eksem, öroninflammationer, höftoperationer och bröstcancer har skickat tillbaka henne gång på gång till sjuksalarna. Ibland har det blivit tungt. Till slut blev kristendomen en tröst.

 

Hon hade tappat tron på religionen i 20-årsåldern efter en bekantskap med en kärlekskrank, spansk munk. I dag, femtio år senare, har hon hittat tillbaka till kyrkan. I ett kapell i Rättvik, framför ett grönt glaskors, blev hon troende igen.

 

- Det går inte att förklara, men det glimrade och sa välkommen till mig och jag började storgråta. Nu åker jag dit varje år och talar med det där korset, säger hon.

 

Hon har börjat runda av nu. Det som skulle göras är gjort. Nu finns ingen anledning att stressa längre.

 

- Jag har stått i centrum hela livet. Det är en omställning att försvinna ut i periferin. Jag är stolt över det mesta som jag har gjort i mitt liv. Jag har gjort så mycket att jag inte behöver sitta och gräma mig. Nuförtiden har jag blivit väldigt lat. Det bästa som finns med pensioneringen är att ligga i sängen och läsa DN en och en halv timme varje morgon. Det är njutning, säger hon.

 

Ansiktet
Vem: Britt Reuterwall Hörnstedt

 

Vad: 75 år den 16 juli

 

Firar: Med barn och barnbarn
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!