4,8 miljoner i skadestånd

Så stor blir slutnotan för Åtvidabergs kommun som förra året sålde och senare drog sig ur försäljningen av det kommunala bolaget Åtvidabergs Industribyggen AB.

13 maj 2010 10:53

- Det är värt varenda krona att slippa få in sådana personer i kommunen, säger de båda kommunalråden i Åtvidaberg, Lennart Haraldsson (S) och Sverre Moum (M).

 

De syftar på affärsmannen Thomas Ryberg som mycket sent i försäljningsprocessen förra våren dök upp som "konsult" bakom köparna Lars Carlström och Anna Cavalli i bolaget Industria Sverige AB.

Thomas Ryberg, visade sig vara gift med Anna Cavalli. Han har haft ett ledande engagemang i ett flertal uppmärksammande och skandalomsusade fastighetsaffärer, däribland i en omfattande konkurs i Norrtälje där 17 miljoner kronor misstänks ha förts ut ur landet olagligt. Det rättsliga efterspelet där är inte klart.

 

Thomas Ryberg uppgav själv efter att försäljningen stoppats att han med hjälp av utomstående finansiärer skulle driva och utveckla Industribyggen. Planen var att bolaget på sikt skulle säljas vidare. Köpesumman om 40 miljoner kronor skulle växa till 95 miljoner kronor.

När kommunen trots påskivet kontrakt vägrade fullfölja affären hotade Thomas Ryberg stämma kommunen på mellanskillnaden, 55 miljoner kronor.

- Vi hade mycket god grund för oss som kommun att dra oss ur affären. En försäljning hade kunnat sluta i katastrof. Men juridiskt hade vi en svagare ställning, säger kommunalråden.

 

Sedan hösten förra året har kommunens och motpartens advokater förhandlat om ersättning för det brutna avtalet. I går blev det klart med en förlikning. Åtvidabergs kommun tvingas betala 4,8 miljoner kronor i skadestånd till Industria (som idag ägs av Anna Cavalli). En förutsättning är att kommunstyrelsen och senare fullmäktige godkänner förlikningsavtalet.

 

Kommunalråden försvarar förlikningen.

- Motparten har haft kostnader på grund av det brutna kontraktet på 3-3,5 miljoner kronor. Hade vi hamnat i ett skiljeförfarande i rätten hade vi troligen fått rättegångskostnader på mer än fyra miljoner kronor. Minsta kostnaden vid en rättslig tvist hade kunnat bli minst sju miljoner kronor.

Sverre Moum understryker:

- Som kommun måste vi vara ekonomiskt rationell och minimera skadan för kommunen. Vi kan inte styras av känslor och viljan att få rätt.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!