Pinsamma säkerhetsrisker

20 februari 2019 05:15

Sverige har fortfarande en rejäl uppförsbacke när det gäller rättsstatens möjligheter att agera mot terrorister och mot andra grova brottslingar av utländsk härkomst. På tisdagen minskade dock motlutet i ett par väsentliga avseenden. Högsta domstolen satte ner foten i tre utvisningsärenden av mycket stor betydelse. HD skriver i ett pressmeddelande att de tre fallen har prövats för att "etablera en praxis för domstolar som avgör frågan om utvisning av utlänningar som är dömda för brott i Sverige." En man från Palestina som deltog i attacken mot synagogan i Göteborg, en statslös rånare och en syrier som dömts för grov våldtäkt ska nu utvisas efter avtjänade fängelsestraff. Denna nya praxis knyter på ett bra sätt an till det allmänna rättsmedvetandet och stoppar det pinsamma vinglandet i underrätterna.

Den närmaste tiden kommer Sveriges beredskap och skydd mot terrorister att prövas i skarpa lagen. Snart kommer domen i första instans mot de tre uzbeker som åtalas för terrorbrott. Dels har terrorsekten IS nu besegrats i Syrien och Irak. Ett hundratal av de besegrade terroristerna som är kvar i området kan antas vara från Sverige. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har glädjande nog gjort helt klart att "någon hämtning av fängslade IS-krigare med svenskt medborgarskap kommer det inte att bli tal om." (Ekot 18/2) Dambergs helt rimliga hållning är att de ska "dömas i regionen." Inrikesministerns klara och otvetydiga hållning är helt nödvändig. De nya lagar och höjda ekonomiska anslag som tillkommit sedan 2016 - bland annat kriminalisering av terrorresor och 225 miljoner kronor extra till Säkerhetspolisen - har nämligen visat sig vara "tandlösa" enligt Säpo.

Expressens profilerade nyhetskrönikör Fredrik Sjöshult pekar (18/2) på en del av problemen: "Säpo arbetar i motvind i kampen mot terrorister och tvingas agera i blindo eftersom lagförslag om tillgång till signalspaning och hemlig dataavläsning av krypterade meddelanden i terrorutredningar hamnat i långbänk." En annan pinsamhet och betydande säkerhetsrisk är att hittills har ingen av de 150 terrorister som återvänt från IS till Sverige dömts för brott begångna i konfliktzonen. Mikael Damberg behöver sätta högsta fart.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!