Så hanteras politiska frågor

19 december 2014 08:54

Göran Hägglund (KD) blev först ut bland alliansens partiledare att tala om den stora flyktingström som kommer mot Sverige just nu, vilket han gjorde i en artikel i DN i torsdags. Det är bara att gratulera. Att vara först på plan betyder att man kan styra problemformuleringen. Och det är verkligen hög tid att vi diskuterar flyktingpolitiken på nytt.

Frågan handlar inte längre om Sverige ska vara ett invandrarland eller inte. Inte heller om Sverige ska vara öppet eller stängt. Vi är bortom allt detta redan. Verkligheten har sprungit förbi oss.

I debatten har det sagts att flyktingströmmen just nu inte är större än vad den var på 1990-talet i samband med krigen i före detta Jugoslavien. Det gick bra att ta emot dessa flyktingar då.

Men det är inte sant. Enligt Migrationsverkets statistik tog Sverige emot 84 018 asylsökande 1992. Men det vara bara detta år. Året före tog Sverige emot 27 351 och året efter 37 581.

Sedan Syrienkriget bröt ut 2012 ligger flyktingmottagningen i Sverige på en signifikant högre nivå. 2012 kom 43 887 asylsökanden. 2013 kom 54 259. Redan detta är högt i förhållande till tidigare år. Nu räknar Migrationsverket med att vi i år ska ta emot 80 000, och verket räknar därtill med ytterligare 80 000 nästa år, som minst.

Verket gör även en långtidsprognos, som är mycket osäker, men om kriget i Syrien fortsätter och om även läget i Irak inte heller blir bättre kommer nivåerna att ligga lika högt 2016 och 2017, 84 800 respektive 67 900. Först 2018 skulle nivån komma att gå nedåt till 59 200, enligt Migrationsverket gissning.

Den flyktingvåg som Sverige står inför har alltså bara börjat och allt som sägs om att det har gått bra förr är irrelevant. Situationen är ny och kräver därför nya svar av partierna alldeles oavsett tidigare politik.

Det parti som tycker det är OK med höga siffror och inte vill göra asylmottagningen restriktivare måste förklara för landets kommuner hur de ska göra för att fixa fram bostäder och skolor till alla. Det bör också göra plats för det i sin budget inför det kommande nyvalet.

Det parti som vill minska asylmottagningen bör följa Göran Hägglunds exempel och lägga fram några konkreta förslag på hur asylrätten kan försvaras men nivåerna sänkas. Kanske inte alla asylsökanden har samma behov av skydd?

Men en sak som inte går att göra i det här läget är att vägra diskutera omfattningen på flyktingströmmen. Förra veckan gick 14 liberala debattörer ihop om en debattartikel i DN där huvudbudskapet var att den som vill tala om siffror har ”kapitulerat”. Istället ska man ändra på folks värderingar. Själva siffrorna som sådana ska dock inte diskuteras för då riskerar man att ”jaga människor” istället för att jaga kostnader.

På vilket sätt är detta liberalt? tänkte jag när jag läste artikeln. Det kan väl inte ingå i den liberala ideologin att man ska låta bli att läsa tabeller med relevant statistik? Det måste vara ett missförstånd. Nu bjuder kristdemokraten Hägglund in till samtal om flyktingpolitiken, och jag är övertygad om att landets många liberaler ute i kommunerna uppskattar denna gest. Siffrorna visar att verkligheten har förändrats. Låt oss därför ta tillfället i akt och diskutera detta. Det är ju ändå så vi hanterar alla andra politiska frågor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!