Martyrer inte bara i historieböckerna

Islamistiska rebeller skördar stora segrar i Irak. I praktiken är det närmast ett folkmord som pågår.

20 juli 2014 20:03

Mosul är en stad i norra Irak med en av världens äldsta kristna civilisationer; under mer än 1700 år har kristna levt i området. Det har varit en blandad skara av assyrier, kaldéer och mandéer.

De jihadister som tidigare befunnit sig i Syrien har stött på allt större motstånd från regeringssoldaterna som lyder under president Bashar al-Assad. Det har fått till följd att en ansenlig del av de stridande grupperna valt att förflytta kampen till Irak, vilket är rejält försvagat sedan USA:s invasion i landet. Inte minst lider den nationella militärmakten en stor brist på motivation och övertygelse, vilket förklarar varför hela förband vid flera tillfällen lämnat både vapen och övrig utrustning och flytt fältet när islamisterna närmat sig.

Resultatet har blivit att de civila som lämnats utan skydd tvingats anpassa sig efter islamisternas regler. De sistnämnda har såväl en djup ideologisk-politisk liksom religiös övertygelse samt starka framgångar som motiverar dem. Förutom det anländer ständigt förstärkningar från världens alla hörn, däribland från Sverige. Den svenska lagstiftningen lämnar tyvärr inga större möjligheter att förhindra dessa att bege sig till krigzonerna, eller för den delen lagföra dem när de återvänder till Sverige

Den mest framgångsrika av dessa grupper är ISIS (Islamiska staten i Irak och Syrien), vilken kanske är mest känd för att ha en självutnämnd kalif vid namn Abu Bakr al-Baghdadi, som uppmanar muslimer världen över att delta i kampen för kalifatet som till en början ska täcka en stor del av Mellanöstern. Lyckligtvis bejakar inte alla muslimer hans auktoritet. Det är dock många nog. Men kalifens framtidsdrömmar är nog större än att endast regera över Mellanöstern.

Mindre känt är kanske att denna grupp anses vara så våldsam och brutal, såväl mot religiösa minoriteter som inte tillräckligt renläriga muslimer, att al-Qaida tidigare valt att markera mot gruppen. Efter ISIS framgångar har dock al-Qaida successivt kommit att ändra uppfattning i frågan. Rent ekonomiskt är inte dåliga relationer något större problem för ISIS, då gruppen får medel utifrån och övertagna oljefält. Även kidnappningar, rån och annan kriminalitet är en viktig inkomstkälla. På slagfältet är det endast styrkan som skapar hierarkier.

I början av juni övertogs Mosul av jihadister, vilket fick många av stadens kristna att fly för sina liv. Några valde dock att stanna, men i fredags gav moskén i staden (som numera styrs av ISIS) beskedet att de kristna endast hade några timmar på sig att lämna sin hemstad – vad konsekvensen annars skulle bli är tyvärr allt för enkel att räkna ut. I tusentals år har det firats söndaglig mässa i Mosul. De senaste veckorna har dock de kyrkor som fortfarande inte rivits gapat tomma.

Före 2003 fanns det över 50 000 assyrier i Mosul, i dag är ingen kvar. Det gäller även de andra kristna grupperna. Mosul är bara en av många städer som har råkat ut eller riskerar att råka ut för samma behandling. I praktiken är det inget annat än ett rent folkmord som pågår, där människor på grund av sin religiösa uppfattning tvingas sätta livet till. Omvärlden måste sluta blunda. Detta måste få ett slut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!