Historielöst mörker i Umeå

I Umeå ska man ikväll manifestera mot nazism men anser att detta bör göras utan att bjuda in den judiska församlingen. Häpnadsväckande historielöst.

8 november 2015 12:29

Umeå är en politiskt ganska intressant kommun. Mandatfördelningen i kommunfullmäktige efter valet 2014 var följande. Socialdemokraterna 24 mandat, Moderaterna 11 mandat, Vänsterpartiet 9 mandat, C, FP och MP fick vardera 4 mandat, Feministiskt initiativ 3 mandat, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Arbetarpartiet fick vardera 2 mandat. Det finns med andra ord en tydlig slagsida åt vänsterhållet i Umeå.

Ikväll skall det hållas en manifestation ”Umeå mot nazism - manifestation på Kristallnatten 9 november” på Rådhustorget enligt inbjudan på social medier. Kommunalrådet Margareta Rönngren (S) är en av huvudtalarna och konferencier för manifestationen är Arbetarpartiets Jan Hägglund, även kommunstyrelseledamot och en av de som arrangerar manifestationen. Att markera sitt avståndstagande mot nazism och dessutom på minnesdagen av Kristallnatten är en behjärtansvärd insats. Kristallnatten 1938 blev startskottet för den pogrom som drabbade judar i Nazityskland och i längden Förintelsen. Till mångas förvåning är dock inte den judiska församlingen i Umeå inbjuden till Umeå mot nazism.

I tidningen Totalt Umeå säger Hägglund i en kommentar till beslutet (som alltså är ett beslut och inte ett slarvigt förbiseende) att ”Det kan upplevas som en ovälkomnande eller otrygg situation för dem”. Vid tidigare tillfällen har det förekommit Israeliska flaggor där man likställt Davidsstjärnan med svastikan! Arrangörerna ska alltså på fullt allvar hålla en manifestation till minne av Kristallnatten där judar i Sverige 2015 inte kan känna sig trygga enligt arrangören som för enkelhets skull inte bjöd in den. Man tar sig för pannan! Vilka är det som deltar på manifestationen vars närvaro skapar otrygghet för personer med judisk tro? Vem har Hägglund bjudit in som inte förmår stå sida vid sida med judar i en markering mot nazism? Det måste vara en väldigt speciell typ av personer. Vad är en poängen med en manifestation mot nazism om de efterlevande till offren inte är inbjudna? Att det dessutom beskrivs som en otrygg situation är absurt.

Tyvärr är det inte första gången som beslutsfattare i Umeå har otur när de tänker. Inför nationaldagsfirandet i somras lyckades kommunen utmärkas sig nationellt genom att porta Försvarsmakten från firandet. Närvaron av uniformerad personal ansågs kunna skapa oro bland personer som flytt från krig. Bortsett från att svensk militär är den yttersta garanten för Sveriges suveränitet, demokrati och medborgarnas frihet och att det är förolämpande och ignorant att exkludera dem från firandet, var det sannolikt ingen som frågat de som påstods vara oroliga om svensk militär verkligen skrämde dem.

Lyckligtvis är det inte alla i Umeå som tappat omdömet. Anders Ågren är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och moderat. I en kommentar meddelar han att hans parti inte kommer att delta i manifestationen utan istället samlas med judiska föreningen och tända ljus ”i stillhet”. Gällande Umeå mot nazism- manifestationen konstaterar Ågren ”Det känns som ganska typiskt för manifestations-Umeå. Jag skäms”. Det är det fler som borde göra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!