Fel plats skapar friktion

17 januari 2015 04:08

Medan våra rikspolitiker bråkar om parlamentarisk praxis pågår en helt annan och betydligt viktigare politisk process på många små orter ute i landet. Som många har kunnat konstatera har Sverigedemokraterna vunnit lokala jordskredssegrar på olika håll, ofta begränsat till kanske ett eller två valdisktrikt. Ett sådant disktrikt är Eksätter i Åtvidaberg. Här gick SD från 2,75 procent i valet 2010 till 23,60 procent nu i september.

Varför? Förklaringen är asylboendet i kommunen. Samma fenomen finns nämligen också på andra orter i landet. Kommuner som Norberg, Älvdalen, Ljusnarsberg, Lindesberg, Uppvidinge eller Hultsfred kan vittna om samma sak. Asylboenden i små samhällen har givit Sverigedemokraterna stora lokala framgångar.

Det är inte främlingsfientlighet som ligger bakom. Det vet vi eftersom det rör sig om valdistrikt där folk aldrig tidigare röstat på SD. Utan vad det handlar om är att asylboenden sätter stora avtryck i den lokala miljön och inte minst utsätter kommunen för påfrestningar.

Det är Migrationsverket som ensamt bestämmer var det vill hyra in sig, vilket gör att man dammsuger landet på tomma campingplatser, vandrarhem och nedläggningshotade kursgårdar och hotell. Kommunerna kan inte påverka detta, men måste ändå ställa upp med grundläggande samhällsservice. Staten skickar med en peng för varje asylsökande, men pengen räcker inte, utan det blir kommunen som får skjuta till den resterande delen.

Det är inte på något sätt konstigt att ett asylboende skapar friktioner i ett litet samhälle. På vissa ställen rör det sig om att en ort med kanske 500 invånare får 100 asylsökande att ta hand om. Friktion människor emellan är inte ett resultat av främlingsfientlighet utan att man inte är van vid varandra. När sedan de etablerade politiska partierna inte lyssnar på sina väljare i dessa samhällen röstar de naturligtvis på ett parti som är kritiskt mot den rådande invandringspolitiken.

Att de etablerade partierna inte har noterat att denna lokala politiska process existerar är minst sagt anmärkningsvärt och ett rejält underkännande av de riksdagsledamöter som borde ha koll på vad som händer i hembygden. På fullt allvar undrar jag om någon av Östergötlands riksdagsledmöter har varit och besökt de orter i länet där det finns mycket asylsökande.

Men finns det inte också orter där SD har gjort stora framgångar och där det inte finns några asylsökande alls? Jo, asylboenden är inte den enda förklaringen. I Norrlandskommunerna ser också den lokala dynamiken helt annorlunda ut. Här finns mycket asylsökande men väljarna överger inte de etablerade partierna.

Med tanke på hur kraftigt asylsboenden påverkar den lokala miljön kommer det bli nödvändigt att ändra den nuvarande politiken där Migrationsverket kan pytsa ut människor över landet lite hur som helst. Bäst förutsättningar för att husera stora asylboenden är städerna. Här finns den mest utvecklade samhällsservicen och de flesta jobben. Städer har i alla tider haft lättast att ta hand om nykomlingar, men med den nuvarande politiken gör vi precis tvärtom. Det är alltså hög tid att tänka nytt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Olsson