Gäspande S-väljare

16 februari 2019 06:15

Göran Färm är en speciell person och socialdemokrat. Han är å ena sidan en i den socialdemokratiska apparaten mycket väl integrerad människa. Han har i längre eller kortare perioder haft uppdrag – ofta i närheten av ledande personer – i LO, i Hyresgästföreningen, i SABO, i Riksbyggen, i SSU, i den forna A-pressen, i Byggnads, i EU-parlamentet, inom den europeiska socialdemokratin och som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. För att nu bara ta den korta listan. Å den andra sidan sticker han ut som en intellektuell självtänkare med betydande självständighet och självdistans av det där förtroendebyggande slaget som inte är så där alldeles vanligt.

I dagarna har Göran Färm kommit ut med boken ”Ett bättre Europa” (premissförlag). Jag sträckläste bokens 364 sidor en kväll tidigare i veckan. I dagsljus läste jag sedan vissa avsnitt mer långsamt och eftertänksamt.

Bokens tyngdpunkt ligger på Europa där Färm varit och verkat som parlamentariker och på andra sätt i ett par decennier. Han skildrar också flera avgörande moment och strider för Socialdemokraterna. Inte så sällan har de där striderna haft bäring på just Europa och EU. Folkomröstningskampanjen och segern för JA-sidan efter det för S framgångsrika riksdagsvalet 1994 är en självklar punkt i hans bok. Göran Färm är övertygande kritisk till hur S partiledningar därefter har hanterat valen till EU-parlamentet. För varje val har resultaten försämrats. Och vid varje tillfälle har S missat chansen att sätta välkända toppolitiker högst på valsedlarna. Ingen enda tidigare eller blivande stats -utrikes - eller finansminister har till exempel engagerats i EU-parlamentet. Här har Färm en viktig poäng som jag helt delar.

Det är inte underligt att möjliga S-väljare tar emot budskap om att ”detta är det viktigaste valet någonsin där så mycket står på spel” med gäspningar när de ser att partiet även denna gång 2019 har kandidater som knappt någon känner igen som en ledande politiker. En sanning i politiken är att partier förtjänar sina valresultat. Den som sår låtsat intresse får skörda ointresse. Så hänger det ihop.

Texten om Göran Färms bok fortsätter på ledarsidan på måndag. Missa inte berättelsen om hur den förra KD-ledaren Alf Svensson räddade Färm ur en politisk knipa!

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa