"Kunde funnits jädra bra samarbete mellan klubbarna"

För många i Linköping är grannstaden Norrköping lika med ”fiendeland”. För LHC:s forward Jimmy Andersson är det hemma. ”Känslan är att det finns lite mer agg mot Linköping från Norrköpingshållet än tvärtom”, säger han.

16 september 2019 10:30

Mellan åren 2009 och 2013 spelade Jimmy Andersson för Vita Hästen i Norrköping (då i division 1) och träffade samtidigt flickvännen Sandra. Hockeyn och kärleken flöt på bra och han blev värvad till allsvenska Karlskrona. Resan i karriären tog fart på riktigt och han var med och tog upp laget till SHL.

Men samtidigt var det annat som började skava i privatlivet. Efter att sonen Einar föddes fick Sandra problem med ryggen i form av diskbråck, och avståndet mellan hemstaden Norrköping och Karlskrona blev för långt.

När Jimmys kontrakt med LHC till slut blev klart föll dock alla bitar på plats – både karriärsmässigt och privat.

– Det var en stor lättnad. Jag blev erbjuden ett nytt och bra kontrakt i Karlskrona, men familjesituationen fungerade inte till slut. I det stora hela var jag beredd att göra vad som helst för att komma till Linköping, men även Örebro och Hästen var två alternativ. Samtidigt kände jag mig inte färdig med hockeyn för att kunna lägga av... men hade det krävts hade jag gjort det, berättar Jimmy och fortsätter:

– Men det blev ju kanon. Jag får spela på den högsta nivån och har också nära hem. Drygt 30 minuters pendling enkel väg kan jag leva med för att familjen ska må bra.

Efter att ha spelat med Vita Hästen i fyra säsonger var det dock inte mycket bra saker han hade hört om LHC. Rivaliteten mellan lagen var något han snabbt kom underfund med.

– Jag gillade inte Linköping över huvud taget när jag spelade i Vita Hästen. Nu har det avtagit helt eftersom jag hejar både på Hästen och Linköping. Samtidigt förstår jag den idrottsmässiga rivaliteten, men stadsmässigt har jag lite svårt att köpa det. Egentligen är det bara negativt eftersom Hästen spelar i allsvenskan och LHC i SHL. Istället kunde det ha funnits ett jädra bra samarbete mellan klubbarna, men det finns det ju inte, säger Jimmy.

På vilket sätt märkte du att det fanns en rivalitet mellan Linköping och Norrköping när du spelade i Hästen då?

– Jag tror att det går tillbaka i tiden att de tycker det var orättvist när Hästen gick i konkurs och LHC gick om. Det hänger kvar. Det kom aldrig några positiva ord om Linköping när man spelade där. Om det stod något om Linköping i tidningen var det fel och pratades det om Linköping på tv var det fel. Sedan spelade vi ju ”Slaget om Östergötland”, vilket jag nu gjort för båda sidorna, och då blev det slagsmål efter fem minuter på läktaren. Det var ganska tydligt vad folk tyckte om varandra där, förklarar Jimmy och ler lite lätt.

Vad gjorde att du slutade hata Linköping?

– På något sätt hejar man på den klubben man spelar i. Jag hade egentligen inga stora känslor för Karlskrona innan, men det har jag ju nu. Det är en klubb som jag tycker är fantastisk och det har jag märkt att Linköping också är. Det där är något som sitter mer mentalt och man gillar inte det som finns där borta på andra sidan. Men sånt kan man alltid växa ifrån.

Går du på Hästens matcher då?

– Ja, jag gör ju det. Jag får höra det också, både på gott och ont, när jag väl är där. Men jag gillar Hästen och jag gillar ishockey. Om det är någon som försöker tvåla dit mig när jag kommer dit kan jag leva med det. Man får inte ta åt sig av vad som sägs, skrivs och görs bara.

Men om det är något som han är lite extra nöjd med just nu är det att han de närmaste tre åren kommer att tillhöra Linköping HC.

– Det är jätteskönt. När man är inne på sista året, oavsett om man aktivt tänker på det eller gör det undermedvetet, ligger det där i bakhuvudet. Att veta var man är de närmaste tre åren är jävligt skönt. Jag trivs jättebra.

Inför den kommande säsongen ser han många likheter med LHC:s trupp och laget som tog upp Karlskrona till SHL den där säsongen 2014/2015. Jimmy menar att KHK inte hade det bästa laget, de bästa spelarna eller de bästa förutsättningarna... men att gruppen hade otroligt kul tillsammans.

– Vårt lagbygge i år ser spännande ut. Vi har inte ett lika profilstarkt lag som det varit tidigare. Men ett profilstarkt lag har ju inte heller alltid visat sig vara något positivt. Jag tror att det prioriterats mer att bygga en grupp med personer som passar in än att bara kolla på vad deras cv:n säger. Det går att dra paralleller till Karlskrona där vi var ett bra gäng som brann för varandra. En sådan ingrediens kanske är det viktigaste du har.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi