Detaljer där Hästen måste bli bättre

Ett rejält åskväder drog in över Norrköping några timmar innan pucken släpptes. Efterlängtat efter senaste tidens hetta. Temperaturen sjönk snabbt med tio grader.

29 augusti 2019 09:00

LÄS MER:"Vill bara stryka det"

Inne i Himmelstalundshallen var det än kyligare, och betydligt mindre dramatik. Vita Hästen blixtrade till en del i början, men efter det visade Almtuna att nye Hästen-coachen Tony Zabel har en del att jobba med.

Laget inledde med knapp förlust, 1–2 i första träningsmatchen mot Västervik. Lika knapp seger, 2–1 i den andra mot Karlskoga. För att vara så pass tidigt har det sett helt okej ut, men mot Almtuna föll man med dunder och brak (0–4) även om första perioden dominerades klart av hemmalaget. Ett tag var det nästan så jag fick nackspärr på pressläktaren. Pucken var ständigt i gästernas försvarszon, men trots övertaget lyckades inte Hästarna spräcka nollan.

Resten var sömnigare. Almtuna, som åkte ur i våras men senare fick en gratisplats efter Panterns uttåg, spelade smart och såg även piggare ut.

Det var oundvikligt att få vibbar från förra säsongen. En mardrömssäsong för Hästen, där laget hade förtvivlat svårt att näta vilket cementerade jumboplatsen. Tre mål framåt på lika många matcher nu skrämmer heller knappast kommande motståndare.

Det är dock för tidigt att måla f...ja, ni vet...på väggen. På pappret känns det som laget fått in mer spets, men hittills har man inte imponerat i det som trots allt är avgörande, målskyttet. Flera av nyförvärven har nyttiga offensiva kvaliteter. Det visade bland andra SHL-meriterade Patrick Blomberg, store målskytten i österrikiska Salzburg, Oliver Nordberg och ungerske landslagsmannen István Bartalis innan han tvingades utgå, skadad. Det var en del fina prestationer fram till chanserna, men i avgörande läge knöt det sig.

Träningsmatcher är till just för att få ihop helheten och slipa på detaljer men bara tre matcher återstår innan allvaret och allsvenska premiären, borta mot AIK. Det känns viktigt att målskyttet börjar lossna. Annars kan det snabbt sätta sig i huvudet på spelarna, inte minst med tanke på ryggsäcken från den mycket tunga fjolårssäsongen.

Tränare Zabel var självklart inte nöjd, men såg inte allt för oroad ut när han kom ut från omklädningsrummet dryga kvarten efter slutsignalen. Han konstaterade visserligen att det inte var roligt att se sista delen av matchen, men att laget har varit inne i en tuff träningsperiod och att det nog märktes en del ute på isen den här aftonen.

Power play var en stor skillnad mellan lagen. Medan Almtuna var kliniska och utnyttjade båda sina tillfällen med en man mer fick Hästen fem försök i fem mot fyra utan att få särskilt mycket ordning på sitt spel. Än så länge har laget inte gnuggat power play-uppställningar på träningarna, och det lär bli bättre. Det måste bli det, för just den biten har visat sig innebära ett rejält antal poängs skillnad.

Gör man heller inte speciellt många mål i grunden blir utvisningarna än mer betydelsefulla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander