Till Ungern för att nå OS i Tokyo

Om allt funkar under VM-veckan i Ungern kan Melina Andersson fixa två OS-biljetter för Sverige. "Vi har en god chans", tycker hon.

20 augusti 2019 07:00

20-åriga Melina från Bråvikens KK har två stora uppdrag i Szeged. Att kvala in en K2:a och en K4:a till OS i Tokyo nästa sommar.

Det blir svårt mot världens absolut bästa. Bara A-finalens sex första i K2 över 500 får klartecken och i K4 över 500 meter krävs en plats i A-finalen.

– Vi är bra och har en god chans om vi gör det bra. Men ingen förväntar sig det nu. Vi måste inte, säger Melina som paddlar K2 med Moa Wikberg från Karlstad PK.

De har varit Sveriges förstabesättning på distansen hela året och var bara några centimeter från A-finalen på European Games i Minsk, Vitryssland.

Melina fick debutera i senior-VM i Portugal förra året som inhoppare och nådde två B-finaler.

Vid U23-EM i Tjeckien visade Melina sin kapacitet genom att ta bronsmedaljen på K1 på 500 meter.

– Den var viktig för självförtroendet. Jag vet att jag kan.

Hon har utvecklats snabbt och på några år gått från junior till U23 och tävlar även med seniorerna.

– Jag tycker att jag är mogen för det. Jag har fokuserat på tekniken hela året, det har gett jättemycket. Jag vet att jag har gjort allt jag kan inför VM.

Hon får nöja sig med besättning nu, det blir ingen K1-start i Ungern.

De svenska VM-hoppen knyts till stjärnorna från Vaxholm, Linnea Stensils och Petter Menning.

– Min tid kommer. Jag får vänta på den chansen, säger Melina.

Dessvärre har Melinas K2-kollega Moa Wikberg inte mått bra efter SM.

– Hon har haft dåliga järnvärden. Vi får se om hon är tillbaka i form. De litar på det och jag får också göra det. Jag tror verkligen på att hon klarar det. Visst känns det lite stressigt om partnern är sjuk om jag själv lyckas pricka toppformen. Jag försöker att inte tänka på det, säger Melina om osäkerheten.

I den svenska K4:an sitter Melina längst fram, därefter Julia Lagerstam, Lödde, Moa Wikberg och Karin Johansson, Karlstad.

K1 kommer däremot 25-årige Joakim Lindberg, Finspångs KK, att paddla i Ungern. Han ersätter Martin Nathell, Ängelholm, som istället tar plats i den svenska K4:an.

Jocke har den svenska platsen på OS-distansen 1 000 meter, där en topplats ger en biljett till Tokyo. Maratonspecialisten paddlar även 5 000 meter.

Under årets världscuper har Joakim imponerat och vunnit två brons i K1 över 5 000 meter.

Tävlingarna avgörs från onsdag till söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson