City måste peta utländska spelare

Här är reglerna som kan ställa till det för Linköping City i höst. Tre utländska spelare måste sättas på läktaren – i varje match.

8 augusti 2019 12:00

LÄS MER: "Jag räknar med honom på söndag"

LÄS MER: Första reaktionen efter tränarbytet

– Konkurrensen ökar verkligen, säger sportchefen Khalid Neshati, som efter brytningen med Melke Alan även blir ansvarig för träning och matchning av A-laget under hösten.

City satsar hårt och är minst sagt multinationellt. Efter senaste värvningarna av brassetrion Douglas Abner, Leonardo Augusto Cunha De Lima och Joao Pedro De Jesus är det uppe i inte mindre än tolv utländska spelare i truppen. Och enligt regelverket för elitfotboll i Sverige får bara nio användas i en matchtrupp.

Däremot finns inga restriktioner när det gäller om spelarna i fråga startar eller inte.

– Nej, vi kan ha nio utländska spelare i startelvan om vi vill det, säger Neshati.

Han är inte orolig över att det ska skapa problem.

– Nej, det tror jag inte. Alla är medvetna om vad som gäller och vad reglerna säger. Det är bara att anpassa sig efter det.

Klubben har gjort ett medvetet val att satsa på utländska spelare. Dels för att få in önskad kvalitet i truppen, dels för att det inte ska kosta lika mycket.

Khalid Neshati säger:

– Så fort du värvar utomlands tror folk att det blir dyrare. Men det är precis tvärtom. Ska du satsa på färdiga spelare, som vi till stor del valt att göra, är det stor skillnad. Vi betalar inte alls lika mycket för dem som vi har här jämfört med om vi värvat i Sverige.

Framförallt har City hämtat spelare i Brasilien med, utöver ovannämnda trion, även Almir Gullit dos Santos, Wellington Gigante, Michael Morais och Matheus Garcia Fernandes i truppen. För icke EU-spelare krävs även arbetstillstånd för att de ska få spela i division 1 och uppåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten