Guide, fotbolls-VM: USA–Nederländerna

5 juli 2019 17:48

Vad: VM-final, USA–Nederländerna.

Var: Stade de Lyon, Lyon, Frankrike.

När: Söndag 7 juli, 17.00.

Tv/radio: TV4/C More Fotboll och Radiosporten.

Förutsättningar: Sanningens ögonblick har anlänt: Regerande världsmästarna från 2015 gör upp med EM-guldvinnarna från 2017. Inför kvartsfinalerna var det en världsdel som dominerade kraftigt med sju av åtta lag från den europeiska kontinenten. Men om bredden finns i Europa så är det i Nordamerika vi hittar spets. Sett till förhandstipsen är det nämligen USA som är klara favoriter att ta hem andra raka världsmästartiteln – något bara Tyskland lyckats med tidigare (2003 och 2007). För Nederländernas del stod det klart att nationen gjort sitt bästa VM redan när kvartsfinalplatsen säkrades. Nu spelar landet sin första VM-final. USA? Laddar för sin femte totalt och tredje på raken.

Utropstecknet: USA:s offensiv. Amerikanskorna har inte mindre än tre spelare som har gjort fler eller lika många som Nederländernas bästa målskytt. Skytteligaledaren Alex Morgan toppar tillsammans med Englands Ellen White med sex fullträffar, tätt skuggad av Megan Rapinoe på fem baljor och längre ned finner vi Carli Lloyd som har gjort tre mål – lika många som nederländska anfallaren Vivianne Miedema. Totalt har USA måljublat hela 24 gånger fram till finalen. Motsvarande antal för Nederländerna är elva.

Frågetecknet: Lieke Martens. Hon var ett frågetecken inför matchen mot Sverige – och samma status gäller inför finalen mot USA. Den nederländska storstjärnan byttes ut på egen begäran i onsdagens semifinal efter en anonym första halvlek och tycks alltjämt vara plågad av sin tåskada.

Om jag inte kan gå längre så måste någon annan som är frisk komma in. Lagets intresse går först. Min tå känns inte bra just nu, men vi får se om det blir någon förbättring de kommande dagarna. En sak är säker: Jag ska göra allt jag kan för att vara med på söndag, har Martens sagt till nederländska De Telegraaf inför VM-finalen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT