En av de största matcherna väntar

Semifinal i VM 2011, semifinal i OS 2016 – och nu semifinal i VM 2019. "Det är alltid de senaste matcherna som känns som de största", sa Nilla Fischer.

1 juli 2019 17:07

34-åringen såg förväntansfull på presskonferensen på Stade de Lyon. Efter svenska skrällsegern mot Tyskland kan det inte ha undgått många att det på onsdag väntar VM-semifinal mot Nederländerna i vad som ofta kallas för damfotbollens huvudstad.

Två matcher kvar av mästerskapet. Två matcher från guld.

Nilla Fischer – som efter VM flyttar hem till Linköping – tvingades avbryta matchen senast på grund av krampkänning, men är redo för spel igen.

– För mig betyder den lediga dagen mycket. Det gäller att bara njuta av varje dag nu, sa hon.

Det har blivit många mästerskap genom åren och ett antal semifinaler för försvarsresen. Men någon rangordning kunde hon inte riktigt ge sig på.

– Är det inte alltid så att de senaste matcherna känns som de största? Mästerskapsmässigt har vi tagit oss så här långt i OS och VM. I landslaget är det en av de största matcherna som kommer givetvis, sa Fischer.

Hur mycket tänker du på att Sverige inte tagit något guld sedan 1984?

– Inte alls. Jag har inte gjort det hittills i turneringen och gör det inte nu heller. Jag och resten fokuserar på vad som kommer på onsdag. Vi har alla möjligheter att ta oss till final.

Av LFC-arna i övrigt är Kosovare Asllani och Stina Blackstenius förstås också gjutna i startelvan – och efter Fridolina Rolfös avstängning kan det även bli plats för Lina Hurtig som ersättare på vänsterkanten.

Fast det ville förstås inte Peter Gerhardsson avslöja.

– Vi vet att Fridolina inte startar och har som alltid en planering för hur vi ska göra. Man kan lösa det på många olika sätt. Ett sätt är att försöka ersätta precis den rollen, en annan är att försöka få en annan struktur på det hela.

– Budskapet till de som tränade i går var egentligen att minst en av er kommer att starta. Det är ingen som vet, mer än jag. Kanske, sa Gerhardsson och berättade om sin kärlek till den nederländska fotbollen.

– 1974, när jag var 15 år, och såg Holland–Västtyskland var det en av mina största fotbollsupplevelser. Från den VM-finalen har jag alltid varit oerhört fascinerad. Det ska bli kul att se om vi kan slå ett av mina favoritländer när det gäller fotboll.

Om den mentala återhämtningen och uppladdningen sa förbundskaptenen:

– Skulle jag svara för mig själv skulle ni bara höra musik. Vi har Rasmus (Wallin-Tornberg) som spelarna kan bolla med och vi har lagt det väldigt mycket individuellt. Vi ligger inte på tjockmattor i grupp och lyssnar på band.

– Det är väldigt individuellt. För mig passar det bra att ligga och läsa en bok, medan det för andra passar att ta en kaffe, sa Nilla Fischer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten