"Kritisk till att det är så nitiskt"

Inte en dag utan VAR-diskussioner i detta VM. ”Ibland blir det för nitiskt”, säger Magdalena Eriksson.

27 juni 2019 13:00

Den nya tekniken med VAR-bedömning har verkligen hamnat i centrum i Frankrike. Kritik har höjts på många håll, mot tveksamma bedömningar och långa avbrott. Det fick Fifas välbekante domarchef Pierluigi Collina att häromdagen kalla till presskonferens och försvara nyordningen.

– Jag är verkligen nöjd med hur det har fungerat. Även om några få misstag har gjorts så är det förståeligt, men inte önskvärt, sa Collina.

Svenska backen och förra LFC-kaptenen Magdalena Eriksson är i grunden positiv för att ”rätt ska vara rätt”, men erkänner att det finns saker att fundera över.

– Jag tycker att VAR är jättebra när det används på rätt sätt. För hands och offside är det klockrent. Sen tycker jag att det finns andra situationer som är i någon typ av gråzon där jag kan man känna mig kritisk till att det ska användas så nitiskt som det har gjort, säger Eriksson.

Den nya bedömningen har också till viss del påverkat sättet att spela.

– Som försvarsspelare får man tänka på vad domarna dömt för tidigare i turneringen. Det är tydligt att sparka mot en boll och träffa en motståndare, det ska man inte göra. Så det får man tänka på, att inte vara vårdslös i sitt eget straffområde. Men det känner jag vi inte är.

Hur mycket störde diverse längre avbrott och bedömningar senast?

– Vi har pratat mycket om att vara psykologiskt flexibla. Det tar vi med oss i diskussionen om VAR också. Det kan vara ett moment som stör, men jag kände inte att det störde alls senast, säger Magdalena Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten