Norrköpingsföretag köps upp i storaffär

Norrköpingsföretaget Ideal of Sweden har fått en ny huvudägare. "Jag ser fram emot att få in en ny ägare som ifrågasätter och utmanar", säger Joachim Lindström, vd och medgrundare.

12 juni 2019 12:33

Det är riskkapitalbolaget Altor som nu köper omkring 60 procent av Ideal of Sweden från grundarna Joachim Lindström och Filip Ummer och riskkapitalbolaget Eequity.

– Jag är ödmjuk och tacksam inför förtroendet som Altor har givit oss och jag är otroligt motiverad över att bevisa för dem att de har gjort en mycket bra investering, säger Joachim Lindström.

Att det blev just Altor berodde både på de ekonomiska musklerna, men också erfarenheten.

– Vi ville komplettera med en stark finansiell spelare, men också med kunskap och erfarenhet både på ägarsidan och i styrelsen, säger Joachim Lindström.

LÄS MER: Succéföretag uppges vara på väg att säljas

LÄS MER: Efter ryktet: "Vi är här för att stanna"

De nya ägarna berättar att de redan har planer för Ideal of Sweden.

– De har skapat nåt fantastiskt, men vi tror att vi är väl lämpade att hjälpa dem på nästa del av resan, säger Stefan Linder, ansvarig partner på Altor, till Dagens Industri och får medhåll av sin kollega:

– Det finns förbättringsområden operationellt på många delar genom hela kedjan, allt från sourcing och logistik till försäljning och marknadsföring, säger Jens Browaldh, projektledare på Altor, till tidningen.

Ideal of Sweden grundade 2013 i Norrköping. Bolaget säljer främst mobiltelefontillbehör och har gjort en snabb resa.

– Vi drev i början företaget hemma i min villa i Lindö med lagret i garaget, säger Joachim Lindström.

– Under de första åren investerade vi allt kapital som vi hade privat, sålde tillhörigheter och tog inte ut någon lön alls. Bolaget var ständigt på ruinens brant och när vi väl kom igång med försäljningen så hade vi i stället problem med kassaflödet och bankerna vågade inte ta risk, säger han.

Men en tidig investering fick bolaget på banan igen – och sen har det rullat på. Ideal of Swedens produkter säljs i dag i omkring 14 000 butiker runt om i världen – och via den egna e-handeln till cirka 140 länder.

Nyligen har företaget också öppnat egna butiker – i bland annat Mall of Scandinavia i Solna – och siktar på att under året öppna omkring tio butiker i Sverige.

– Vi har även planer på att öppna en butik i bästa läge i Norrköping, säger Joachim Lindström och berättar att man sedan fortsätter att satsa utomlands.

Till 2022 siktar företaget på en omsättning på tre miljarder kronor och bygger därför nya kontor i både Norrköping och Stockholm. Det betyder också nya arbetstillfällen.

– Vi rekryterar i snabb takt, i dagsläget cirka tre personer i månaden och ungefär hälften av dem har placeringsort i Norrköping, säger Joachim Lindström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson

Ämnen du kan följa