"Målar upp oss som att vi är skit"

När spelare och spelsystem ändras och justeras, står Isak Pettersson stadigt längst bak. "Det är många som målar upp oss som att vi är skit", säger bästa fjolårets allsvenska målvakt.

10 maj 2019 16:28

Nio mål gjorda, tio insläppta. Det vore enkelt att påstå, eller misstänka att fjolårets allsvenska målvakt Isak Pettersson inte skulle vara i samma form som under debutsäsongen i IFK.

Men med bland annat Malmö- samt Djurgårdmatchen på näthinnan, är kursen på Isaks form fortsatt stabil. Det vore lätt att tro att en formsvacka skulle komma efter att starkt 2018.

Men precis som i fjol har Isaks spel varit allt mer övertygande ju längre säsongen går.

– Tycker du det? Det är svårt att ha någon uppfattning om det själv, men vi jobbar hela tiden på vår utveckling. Maths (Elfvendal), jag och de andra målvakterna. Det känns som vi kommer allt mer in i det, säger Isak.

Fredagens träning var på nytt stängd på Östgötaporten. Småregn och blåst.

Fotbollskänsla?

– Idealiskt. Så det ska vara när man spelar. Det gillar jag verkligen.

Oavsett vilken formation eller defensivt nytänk som krävs, samarbetet med utespelare och främst backlinjen är av yttersta vikt.

– Det betyder jättemycket att jag kan lägga fokus åt ett håll och mina backar kan täcka av det andra. Det är något vi jobbar med varje dag. Det sitter i ryggmärgen på alla, det är jättebra.

Har motståndarna mött er på ett annat sätt mot i fjol?

– Jag vet att fok som kommer hit har stor respekt för oss. Att vi är duktiga och spelar snabb fotboll hemma. Ofta backar de hem och tar lite tid på sig, och vi vill ha fart i spelet hela tiden. Men det är så fotbollen utvecklats. Gör vi eller något lag något bra, så kommer det andra sätt att möta det. Bara för oss att göra det ännu bättre då.

På måndag kommer ett pånyttfött IFK Göteborg till Östgötaporten. Ifjol var det i den augustivarma kvällsmatchen som IFK fick kontakt med toppstriden, efter Kasper Larsens sena nickmål i den sjätte tilläggsminuten.

– Sådana där matcher glömmer man aldrig.

Ett helt annat Göteborg, mot i fjol?

– De har varit skitduktiga, slog Sirius sist och AIK tidigare. Känns som att de fått ordning på det i år. De har satsat ungt, kul att de gör och vågar det. De har presterat som tusan. Man gläds över att få se det.

Isak Pettersson anser att det är samma IFK-lag, samma hårda jobb bakom krysstarten i allsvenskan som tidigare år.

– Det är många som målar upp oss som att vi är skit. "Det här är inget bra, vi bara kryssar". Men inga lag är lätta. Alla supportrar vill att vi ska vinna, det vi vill vi också göra. Helst varje match. Men supportrarna ska bära med sig att det inte är så lätt, det är tufft motstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle

Ämnen du kan följa