"Tror att vi tar hem allsvenskan"

Stina Blackstenius missade de senaste landskamperna – men till allsvenska premiären är Linköpings FC:s anfallsstjärna klar för spel.

11 april 2019 14:30

– Ja, det ska inte vara några problem. Det känns kul att det börjar snart, sa Blackstenius på en ovanligt innehållslös upptaktsträff så här strax före seriestart.

På grund av en febersjukdom blev det inget spel för forwarden i de VM-förberedande landskamperna mot Tyskland (1–2) och Österrike (2–0) häromsistens, men nu är hon på benen igen.

– Ingen vidare tajming att missa de matcherna, men det är bara att ladda om, säger hon.

Efter ett par år i franska Montpellier är 23-åringen från Vadstena en av återvändarna som ska lyfta den allsvenska fotbollen. För att hitta tryggheten. För att hitta toppformen. För att få en nystart – och ny fart på karriären inför sommarens VM i Frankrike.

Målet?

Att det ska bli guldjubel i höst.

– Klart att vi strävar efter det. Det är dit vi vill. Det känns som rätt steg att komma tillbaka och jag hoppas att jag ska kunna bidra med min erfarenhet, säger Stina Blackstenius, som får flest röster som blivande allsvensk skyttedrottning.

Efter förra säsongens misslyckande och med tre stjärnvärvningar – Blackstenius, Mimmi Larsson och Nilla Fischer som ansluter i sommar – är det rätt många som tror att SM-guldet ska tillbaka till Linköping. Enligt Svenska spels odds ger LFC bara 2,40 gånger pengarna tillbaka, att jämföra med Rosengård (4,00), Göteborg (4,25) och fjolårsmästaren Piteå (7,00). Av de experter och supportrar som tippat på damallsvenskans officiella Facebooksida fick LFC 20 procent av rösterna.

– Det favoritskapet tar jag gärna. Det är inga problem. Jag kan se att det finns fem lag som möjliga guldlag. För oss är det inget att hymla om. Jag tror att vi tar hem allsvenskan, säger Olof Unogård, tränaren.

Och vilka utmanar?

– Piteå, Rosengård, Göteborg och Kristianstad.

Nyckeln för er?

– Tittar du på övriga tippade topplag så finns en gemensam nämnare med större kontunitet än vad vi har. Vi har många skickliga spelare, men vi måste göra det tillsammans. Annars går det inte. Så där måste vi lägga i sjätte växeln från start.

LFC har haft en något skadefylld försäsong och i samband med senaste landslagssamlingen insjuknade inte bara Blackstenius utan även rumskompisen Mimmi Larsson. Men om inget oförutsett inträffar på vägen är alltså båda klara för spel mot Växjö på onsdag i nästa vecka.

Däremot är knäskadade Filippa Angeldahl inte aktuell förrän om några veckor.

– Svårt att säga exakt, men vi räknar inte med henne i de tre första matcherna, säger Olof Unogård.

Landslagsmeriterade backen Anna Oscarsson, som fått i stort sett hela försäsongen spolierad på grund av skada, går fortsatt framåt och tanken där är att hon spelar från start i premiären.

Uppsnappat på upptakten

LFC-bekantingen Renée Slegers gör debut som allsvensk tränare i bottentippade LB 07. ”Många tror att vi ska få det tufft och jag förstår var det kommer ifrån. Men jag vet också att vi har andra tankar”, sa Slegers, som var med och vann SM-guld med Linköping 2016.

Mest välklädd på upptakten: LFC-tränaren Olof Unogård körde med slips. Som vanligt.

Citat 1: ”Vi vill högre upp i år. Vi är en liten klubb i en liten stad som vill mycket.” (Elisabeth Gunnarsdottir, tränare i Kristianstad)

Göteborgs landslagsstjärna Elin Rubenson är skadad och missar premiären.

Som vanligt blandades en del sanningar med en och annan klyscha. Klyschmästare: Moa Öhman i Kungsbacka och Frida Abrahamsson i Örebro. Det gäller att utvecklas dag för dag och inget kommer gratis. Bollen är dessutom rund.

Citat 2: ”Vi jobbar mycket med vinnarkulturen och inte alltid vara härligt goa Göteborg som är nöjda med det mesta.” (Marcus Lantz, tränare i Göteborg)

Uppvärmning heter numera förberedelseträning på fotbollsspråk.

2020 ska Växjö spela Champions league. Det betyder som sämst en andraplats i år. Det blir trångt i toppen.

LFC-bekantingen Petra Johansson, som fortfarande bor i Linköping, matchas numera som back i Eskilstuna. ”Kul att lära sig nya saker”, sa hon.

Citat 3: ”Första minuten på söndag kommer att vara lika viktig som den sista i höst.” (Jonas Eidevall, tränare i Rosengård)

Premiären: Kungsbacka–Göteborg (lördag), Piteå–Djurgården, Kristianstad–LB, Örebro–Vittsjö, Eskilstuna–Rosengård (söndag), LFC–Växjö (onsdag).

Per Bergsten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten