Hästen föll hemma mot Tranås

Vita Hästen åkte på en rejäl plump när Tranås vann med 5–3 i Himmelstalundshallen.

26 mars 2019 21:19

Två raka segrar. Efter den fina inledningen av kvalserien till allsvenskan verkade det vara ett Vita Hästen i visst övermod som klev ut i Himmelstalundshallen på tisdagskvällen.

Hemmaspelarna var inte alls med när gästande Tranås inledde matchen rejält aggressivt över hela isen. Bortaspelarna vann så gott som alla närkamper och dueller de första fem minuterna. En hetare start som också gav ett ledningsmål efter 3.05. André Astley Rydberg slog in pucken från nära håll.

Allt eftersom hittade Vita Hästen in i matchen, och sakta men säkert tog de över det mesta. 18.46 kom det rättmätiga kvitteringsmålet efter att Christopher Fish drog till från blå linjen. 1–1 stod sig perioden ut.

En period som började med övertag för de rejält laddade gästerna. Att få möta ett allsvenskt motstånd inför ganska välfyllda läktare var riktigt roligt, men när Hästen började inse vad som krävdes även på den här nivån visade sig klasskillnaden.

Det var ett minne blott efter pausen. Andra perioden började nämligen som den första, med hemmaspelare som inte var riktigt vakna för Tranås aggressivitet. Det betalade sig tidigt med ett nytt ledningsmål för bortalaget, som redan efter dryga minuten gjorde 2–1, och var strax därpå ytterst nära även ett tredje mål.

När Hästen fick spela med en man mer för andra gången på kort tid kom istället kvitteringen. Henrik Rommel gjorde som så ofta i power play – höjde klubban och smällde in pucken.

Än en gång visade Tranås att man inte tänkte ge upp. Inte alls. För tredje gången den här kvällen tog bortalaget ledningen, 3–2 kom med en man mer drygt fem minuter före pausvilan.

Bortaledningen stod sig och för hemmalaget var det ett utsatt läge i en match som de flesta räknat hem på förhand. Många misstag på isen tyder på att även vissa av spelarna nog trodde att det skulle gå enklare än vad det gjorde. Fokus fanns inte riktigt.

I sista perioden fick Hästen chansen i power play nästan direkt, utan utdelning. Men 4.29 in i perioden kom ändå kvitteringen. Henrik Rommel vann puck i mittzon, hittade Kevin Elgestål som kom fri från blålinjen. Kliniskt avslut rakt upp i högra krysset av Kevin.

Hästen pressade på för ett segermål.

Men, på nåt sätt kändes det ändå som om gästerna skulle näta igen. Man gjorde mål på det mesta. Och mycket riktigt, från ingenstans rasslade det till bakom Viktor Kokman med sex minuter kvar. En puck hemmamålvakten ska ta så gott som alla dagar i veckan.

I slutet kom även femman i tom kasse.

Det var en sån kväll när det sista lilla saknades hos de rödsvarta. Man kom fel in i matchen och hittade sen aldrig rytmen riktigt. Solklart övertag i skottstatistiken är en sak, effektivitet och rätt fokus en annan. Det räckte för Tranås att ta tre poäng och spetsa till kvalserien till en helt öppen historia.

En icke godkänd insats av hemmalaget.

För Hästen väntar närmast Almtuna borta på torsdag kväll.

Matchfakta

Vita Hästen?3

Tranås?5

(1–1, 1–2, 1–2)

Första perioden: 0–1 (3.05) André Astley Rydberg (Eric Gustafsson/Pontus Eklöf), 1–1 (18.46) Christopher Fish (Daniel Josefsson). Andra perioden: 1–2 (1.02) André Astley Rydberg (Max Rapp/Adam Johansson), 2–2 (9.05) Henrik Rommel (Jesper Samuelsson), spel fem mot fyra, 2–3 (14.50) Filip Petersson (Ivar Arnesson/Roman Semjonov), spel fem mot fyra. Tredje perioden: 3–3 (4.29) Kevin Elgestål (Henrik Rommel/Amil Krupic), 3–4 (13.53) Albin Torstensson (Jesper Alasaari/Pontus Eklöf), 3–5 (18.49) Eric Gustafsson (Pontus Eklöf), spel fem mot sex. Utvisningar, Vita Hästen: 3x2 minuter; Tranås: 7x2 min. Skott: 41–14 (14–5, 14–5, 13–4). Publik: 2 867.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander