Han blir guld värd i kvalserien

Söndagen 14 april, runt 18.15, har sista omgången i kvalserien färdigspelats. Då vet vi definitivt om Vita Hästen har räddat sin existens i hockeyallsvenskan eller inte. Om laget tog sig igenom den tuffa, obarmhärtiga och ångestfyllda kvalserien på ett tillräckligt bra sätt.

21 mars 2019 13:00

LÄS MER: Ekonomiskt kaos – men på isen levererar de

LÄS MER: Laget som vill ha gruff och heta känslor

LÄS MER: "Varje match är som en VM-final för oss"

Det är några fruktansvärt viktiga veckor som väntar för Vita Hästen nu.

Kommer de att klara det?

Jag tror det, men kan absolut inte ge några garantier.

I sju raka säsonger har minst ett lag från hockeyallsvenskan åkt ur via kvalserien. Det säger allt. Vi kan prata hur mycket vi vill om att det är klasskillnad, på pappret och individuellt i realiteten.

Men sånt där bryr sig inte kvalserien om. Nu handlar det så väldigt mycket om hjärta och hjärna. Du måste vara villig att offra en tand när du täcker skott, du måste vara maximalt påslagen i varje situation, hur harmlös den än kan verka i sarghörnen, och du måste tömma kroppen i varje byte.

När Leif Strömberg fortfarande var kvar som huvudtränare när fem-sex omgångar återstod av allsvenskan, så trodde jag att han skulle fortsätta säsongen ut.

Tji fick jag, när Sune Bergman presenterades.

"Kung Sune" dammar av taktiktavlan efter en säsong utan ett tränarjobb och redan där ökade Hästens chanser att klara kontraktet med 30–40 procent.

Vita Hästen hade fått soppatorsk med Leif Strömberg och behövde en ny röst, med nya idéer och som kommer in och ser truppen med nya ögon.

Jag är spänd av förväntan över hur Sune Bergman väljer att formera laguppställningen i premiären mot Hudiksvall.

Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson har gnuggat mycket box play i grundserien. De är absolut inte dåliga där, men det är framåt de ska vara tongivande för Hästen. Det vore nog klokt att ta bort ikonerna från spel i numerärt underläge för att få dem piggare i spel fem mot fem – och framför allt i powerplay där de har alla möjligheter att fira stora triumfer tillsammans med skarpskytten Henrik Rommel i kvalserien.

Det är ett drag jag skulle göra.

Alla spelare i ett hockeylag är viktiga pusselbitar. Men det finns några som absolut inte får gå skadade en längre period i kvalet. Nämnda Eriksson och Samuelsson är två av dessa.

Jag tänker även på Daniel Josefsson som är både en magister och general i försvaret.

Rikard Olsén får inte glömmas bort. Lockar BIK Karlskoga honom till hemtrakterna nästa säsong?

Christopher Fish är väl inte superexalterad över att göra sin tredje raka kvalserie, men hans erfarenhet från det här pressade läget är värdefullt.

Sist, men inte minst: August Gunnarsson.

Stackars Gunnarsson som är mer skadad än hel. Nu är han på gång till kvalserien och kan komma att spela en vital roll i Hästens räddningsprojekt. August Gunnarsson har något extra som laget är i ett skriande behov av.

Förmågan att göra saker på egen hand och en näsa för poängmakande. Nio poäng på 14 matcher den här säsongen talar sitt tydliga språk. Vad skulle Gunnarsson mäkta med om han fick lira en hel, skadefri säsong i allsvenskan?

LÄS MER: Mållös utan powerplay.

Västervik, Västerås, Södertälje, Karlskrona, Troja-Ljungby och Vita Hästen också för den delen. Vi har sett många – i sammanhanget – urstarka division 1-lag som har tagit steget upp de senaste åren.

Den spetsen ser jag inte på samma sätt den här säsongen om vi granskar lagen nedifrån.

Visst, vi har en Conny Strömberg som dirigerar Hudiksvall power play mästerligt, vi har Victor Löfstedt och Joel Gistedti Kristianstad som förenar rejäl rutin från högre nivå med att fortfarande hålla hög klass. Men det totala intrycket är att hockeyettans bidrag är för jämna för sitt eget bästa.

Min uppfattning är att både Vita Hästen och Almtuna fixar det här.

Med Kristianstad som främste utmanare.

Trenden talar för att något av Hästen och Almtuna ska falla, men trender är till för att brytas.

Vita Hästen har ett gynnsamt spelschema inledningsvis. Hudiksvall hemma, Kristianstad borta och Tranås hemma. Matchen i Skåne blir givetvis tuffast, men sätter sig Sune Bergman i bussen med en trea i bagaget där så kommer de att stå på nio poäng efter tre matcher. För något annat än seger hemma mot hockeyettan-lagen räknar jag inte med.

Då är de värsta demonerna bortjagade inför Almtuna borta i omgång fyra.

Det behöver Vita Hästen som hela säsongen har fallit ännu djupare in i skiten efter att små embryon till lyft har skymtats under säsongen.

En bussresa till Örnsköldsvik en regnig onsdag i november för en match mot Modo är ingen dans på rosor.

Men det är en dröm jämfört med en bussresa till Lindesberg för en match mot Lindlöven.

Det är två olika världar som Vita Hästen kan hamna i när kvalserien är avgjord.

Om de åker ur, så kommer det att bli en kämpig väg tillbaka till elitnivån.

Det vet Norrköpingspubliken mer än väl.

Så slutar kvalserien

1) Almtuna

2) Vita Hästen

--------------------------------

3) Kristianstad

4) Hudiksvall

5) Boden

6) Tranås

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa