Brons till Sverige i nya VM-disciplinen

Sebastian Samuelsson var precis utanför medaljerna i distansloppet.

Men i singelmixedstafetten förvaltade han läget han fick av Hanna Öberg – och körde hem ett VM-brons till Sverige.

En fantastisk dag, säger Samuelsson.

14 mars 2019 17:41

Det gick snabbt när den nya disciplinen singelmixedstafett gjorde VM-debut i Östersund. Både i spåren på den korta banan och på skjutvallen var tempot ordentligt mycket högre än vad publiken vant sig vid att se.

Jag tycker att det är ett bra sätt att utveckla vår sport. Det blir väldigt tajta tävlingar och det är kul att titta på och häftigt att tävla så det är en bra disciplin, säger Samuelsson.

Extra kul när det ledde till medalj. För Sebastian Samuelsson var det första VM-medaljen, efter att han haft lite "kant ut" i mästerskapet med bland annat en fjärdeplats i distansloppet.

Jag var väldigt nöjd med distansloppet men det blev tyvärr ingen medalj. Men då knöt jag näven och tänkte att i dag är en superbra chans och det känns fantastiskt kul att vi lyckas ta en medalj tillsammans med Hanna, säger 21-åringen.

"Häftigt"

Han fick ett bra utgångsläge på sin avslutande sträcka efter att Hanna Öberg imponerat i sitt sista skytte och växlat som trea. Samuelsson hängde till en början med norrmannen Johannes Thingnes Bø och italienaren Lukas Hofer, men med en bom i vardera av de två sista skyttena (totalt åtta bom för Sverige) handlade det mest om att hålla undan bakåt för tysken Erik Lesser – något svensken lyckades med det tack vare snabba och säkra extraskott.

Det var ett jätteinspirerande läge. Det var fantastiskt kul och häftigt att få var med om det, säger Samuelsson.

Han körde över mållinjen som trea och fick en kram av Hanna Öberg, som därmed tog sin andra medalj i Östersund.

TT: Hur var det att stå och vänta under sista sträckan, du som är van att köra den själv i damstafetten?

Det var en lite annan situation, men jag var helt säker och trygg med att Sebastian skulle göra bra ifrån sig, säger Öberg.

TT: Inte nervöst?

Lite mer nervös än vad jag skulle ha varit om jag hade kört själv, det måste jag ändå säga, säger hon och skrattar.

Vill gå ut samtidigt som Bø

Medaljen – som Samuelsson och Öberg fick i varsin upplaga senare under torsdagskvällen – ger hela laget självförtroende inför de avslutande tävlingarna i helgen, där Sveriges kanske största chanser på hela mästerskapet finns.

Vi får medvind i laget, vi hade som mål att vi skulle ta en medalj och nu har vi två och vi har kanske våra bästa chanser kvar med stafetterna så... Det är ett succé-VM! säger Samuelsson.

Norge höll undan för guldet och Italien tog silver. Och på tal om stafetter och Norge så hoppas Samuelsson att han får en ny chans att gå ut mot suveränen Johannes Thingnes Bø på ännu en sistasträcka.

Det vore fantastiskt kul att växla samtidigt som Johannes på lördag... Men då tar jag honom, säger Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Carlsson/TT