Våra skattepengar gick till busskorten

14 mars 2019 04:00

SVAR TILL UNG VÄNSTER, NT 2/3.

Ge oss våra busskort tillbaka” skriver Ung Vänster. Det Ung Vänster gör är inte att efterfråga busskort, utan de gör anspråk på andra människors pengar. På varje debatt i höstas var de noga med att de inte var ”minipolitiker”. Det stämmer – politiker ska vara medvetna om att kommunens kassa tillhör skattebetalarna i kommunen, att den är begränsad och att prioriteringar måste ske. Den insikten har inte Ung Vänster. För det är inte era busskort de tog – det är skattebetalarnas.

Vi är övertygade om att en majoritet av invånarna i Norrköping skulle vilja få ”gratis” busskort men vi måste komma ihåg var pengarna kommer ifrån. Det finns inget magiskt pengaträd inne i Rådhuset som kommunalråden kan plocka pengar ifrån.

Skattepengarna som betalade era busskort kommer från undersköterskorna som sliter på Vrinnevisjukhuset, förskolelärarna som tar hand om era syskon och poliserna som skapar trygghet i centrum.

Sveriges medborgare är ett av världens högst beskattade folk, samtidigt kan inte stat och de kommunala verksamheterna leverera ett välfärdsutbud i världsklass.

Varje vecka kan man läsa i lokaltidningen hur Norrköping brottas med problem. Det är beroendeenheten för unga som läggs ner, äldreomsorgen som inte har plats för våra äldre och skolor som inte fungerar. När valet står mellan stärkt välfärd eller lyxförmåner som gratis busskort på fritiden så vet alla nog innerst inne vad vi hade valt. Med politiker som kan prioritera kommunens kärnverksamhet kommer kvaliteten stärkas och skatten sänkas. Ta till exempel Moderaternas och Kristdemokraternas vårbudget. Med denna så får en sjuksköterska över 2500 kronor mer i plånboken i år, en skattesänkning som ger sjuksköterskan en möjlighet att köpa en årslång fritidsbiljett till sitt barn eller spara inför framtiden.

Om Ung Vänster hade lagt ner lika mycket tid på att ta ett extrajobb som de gör på att demonstrera så hade de haft råd att betala sin egen fritidsbiljett.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Ekeblad Distriktsordförande MUF Östergötland Emil Steen Ordförande MUF Norrköping