Bergman: "Som att komma hem igen"

Efter en träning i Himmelstalundshallen kunde Sune Bergman stryka under på säsongens stora bristvara. "Problemet är att vi inte gör några mål", säger den nygamle Vita Hästen-tränaren.

11 mars 2019 14:00

LÄS MER: Beskedet: Vita Hästen sparkar Strömberg

LÄS MER: Rauge: "Kände att vi måste agera"

Beskedet kom sent på fredagskvällen, efter hemkomsten från förlustmatchen i Västervik i den sista omgången. Ut med tränaren Leif Strömberg och tillbaka med Sune Bergman som tränade Hästen 2010–12.

66-åringen hann få ett knappt år som pensionär innan han kallades tillbaka till hetluften med ett tydligt uppdrag – att rädda Vita Hästen kvar i allsvenskan via kvalet som inleds nästa torsdag.

– Jo, jag hade en tanke att det kanske var slut. Men sen ringde de. Om jag kan hjälpa till på något vis så vill jag göra det, säger Bergman lugnt inne i materialrummet efter träningen.

LÄS MER: Bergman: "Jag känner mig laddad"

Sedan förra tiden i Vita Hästen har han varit sex raka år i norska Frisk Asker följt av ett sabbatsår.

– Det är första gången jag är i hallen här sedan jag lämnade men det ser likadant ut, konstaterar han.

På gott och ont kanske?

– Jo. Det har inte hänt så mycket.

Hur känns det att vara här igen då?

– Det är som att komma hem igen. Jag var ju här i två år i alla fall.

LÄS MER: Krönika: "Ingenting har blivit bättre"

Helgen tillbringades med att resa från Oslo till Norrköping, prata med de assisterande tränarna Fredrik "Grizzly" Eriksson och Per Bäcklin samt läsa in sig på årets upplaga av Vita Hästen.

– Jag såg fyra matcher i går kväll, de jag kom åt. De jobbar hårt, det är inget fel med det. Problemet är att vi inte gör några mål. Det såg vi ju i dag också, det blev 0–0 på den här internmatchen. Så det är det vi måste jobba med, säger Bergman.

Försvaret är ändå okej?

– Jag tycker det. De har inte släppt in så mycket mål. Men man vinner inga matcher om man inte gör några mål.

Sune Bergman känner Grizzly sedan sin förra sejour i klubben och Bäcklin känner han också till. Sånt underlättar i inslussningen när det är kort om tid att bygga upp något.

– Det är bra att man känner några sedan tidigare. Av spelarna är det bara Samuelsson och "Mackan" Eriksson som är kvar.

Det är starkt av dem att vara kvar efter sju år också.

– Ja, vi får se det så. De börjar bli gamla gubbar de också.

LÄS MER: Hästen-profilerna: "Alltid en chock"

På frågan om vad som är viktigast att styra upp i laget, det hockeymässiga eller det mentala, kommer svaret blixtsnabbt från Sune Bergman.

– Det är huvudet. Det är tungt att förlora så mycket som de har gjort men jag tycker ändå det verkar vara bra humör. Det har varit många matcher som det har blivit stryk med uddamålet, men det sätter sig i bakhuvudet. Det är en självförtroendesak helt enkelt. Att man får göra lite mål och känna att man kan det.

Att Vita Hästen kommer uppifrån till kvalet och har en plats att försvara, det är också en mental prövning.

– Ja, det är det. Det är det vi måste jobba med så vi får tillbaka självförtroendet. Vi hinner inte förändra så mycket i själva spelet, det är det för kort tid för.

LÄS MER: Strömberg: "Tar mitt ansvar för vad jag gör"

Parallellt med att försöka sätta en vinnande prägel på laget inför kvalet ska det även scoutas kommande motståndare. Under tisdagen inleds playoff 3. Fyra lag, förutom Vita Hästen och Almtuna, ska utkristalliseras av mötena Tranås–Kallinge/Ronneby, Huddinge–Boden, Hudiksvall–Östersund och Vimmerby–Kristianstad.

– Vi ska kolla på video. Eventuellt kanske man kan åka och kolla på någon match under fredag och lördag också.

Sune Bergman höll sig borta från isen på den första träningen. Han lät Grizzly leda träningsmatchen medan han själv följde händelserna via en av logerna tillsammans med Bäcklin.

– Det var för kallt i hallen plus att jag ville ha överblick.

Men i morgon åker skridskorna på?

– Ja. Men det var länge sedan så det ska bli intressant att se, haha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh