"En lösning som är snarlik den vi har"

Centerns ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister slog knappast ned som en bomb i politikens Norrköping. De lokala kommentarerna pendlade mellan "nödvändigt" och "väntat".

11 januari 2019 17:36

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) kunde till och med koppla överenskommelsen på riksplanet mellan S, MP, C och L till den politiska vardagen i Norrköping.

– En lösning som är snarlik den vi har i Norrköping, sa han.

– Och en typ av lösning som jag har argumenterat för länge. Blockpolitiken måste brytas om vi ska få en handlingskraftig regering. Jag har hela tiden hoppats på att det skulle bli så här med ett alternativ över blockgränserna. Även om givetvis ingenting är helt klart ännu.

För Lars Stjernkvist har det hela tiden bara funnits två tänkbara alternativ i den, som det blivit, invecklade regeringsfrågan.

– Antingen en S-mitten-regering eller också en mitten-höger-regering med stöd av SD. Det har, rent matematiskt, varit det enda tänkbara. För att få en regering som accepteras av riksdagen är inga andra alternativ möjliga. Och då är det klart att jag är nöjd med att det nu blev det här beskedet från Centern.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) var nöjd med fredagseftermiddagens besked från Centerns ledning.

– Vad jag har hört hittills är det en bra överrenskommelse ur centernsynpunkt. Och jag är heller inte överraskad att det blev det här beskedet. Går det inte med en ren alliansregering, måste det till ett blocköverskridande samarbete. Det har varit ett tagande och givande i hela den här processen men jag tycker att det låter som en väldigt bra lösning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg

Ämnen du kan följa