Han är redo att ta över efter Svedahl

"Herregud!" Så var Roger Källs spontana reaktion när han fick förfrågan om att bli ny styrelseordförande för Upplev Norrköping.

6 december 2018 12:30

Under onsdagen kom beskedet att fem styrelseledamöter i Upplev Norrköping avgår med omedelbar verkan – bland dem ordförande Reidar Svedahl. Men redan innan det stod det klart att Svedahl inte var aktuell för en fortsättning i bolaget.

Efter förhandlingar inom den styrande Kvartetten står det nämligen klart att Roger Källs (S) föreslås bli ny ordförande för Upplev Norrköping.

Enligt Teresa Carvalho, ordförande för Socialdemokraterna i Norrköping, har ordförandebytet ingenting att göra med den senaste tidens uppmärksammade händelser.

– I våra förhandlingar kom vi överens om ordförandeposten i Upplev Norrköping skulle vara en socialdemokrat för maktbalansens skull. Det här beslutades för länge sedan, säger hon.

Roger Källs räds inte uppdraget – trots att det stormat rejält kring det kommunala evenemangsbolaget.

– Oops, herregud! Det var väl så jag tänkte först när jag fick frågan. Men när jag funderat ett tag så kände jag mig väldigt laddad. Egentligen är det ju det roligaste som finns, att roa Norrköpingsborna, säger Roger Källs.

Om kommunfullmäktige röstar ja till förslagen den 17 december så kan Källs börja sitt nya uppdrag i januari 2019. Han kommer även att fortsätta som socialnämndens ordförande i kommande mandatperiod.

– Det känns skönt att jag får fortsatt förtroende i socialnämnden. När det gäller Upplev så har jag ju erfarenheter från både konferensvärlden och musikbranschen, vilket jag tror kan komma till nytta, säger Källs.

Än är det dock oklart hur själva uppdraget i Upplev Norrköping kommer att se ut.

– Det förs ju diskussioner just nu och ägarbolaget Rådhus AB måste bestämma vilken bolagsform det ska vara, och om man ska fortsätta att producera turistattraktioner och utställningar.

– Om man ska fortsätta med det så måste man våga ta risker, ibland kan utställningar gå bra och ibland kan de gå dåligt. Men när det gäller styra och så – attester, upphandlingar och ekonomisk kontroll – så måste det givetvis fungera oavsett bolagsform, säger Roger Källs.

En av de som också valde att lämna Upplev Norrköpings styrelse under onsdagen var Eric Stuart (S). Hans parti har dock nominerat honom för en fortsättning som ordförande för Louis De Geer – ett annat kommunalt bolag som hamnat i blåsväder den senaste tiden.

– Inget av det som har hänt har minskat vårt förtroende för Eric. Han har hanterat de här frågorna väl, säger Teresa Carvalho.

Och Reidar Svedahl då? Jo, han tar sikte mot ordförandeposten i samhällsplaneringsnämnden.

– Det är ett uppdrag jag ser fram emot. Det ska bli spännande, säger Reidar Svedahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa