"Bara att knyta skorna och gå in"

Först inte uttagen. Men Simon Skrabb kallades in till landslaget – och var inblandad i finska succén. "Det går inte att klaga på", säger IFK-anfallaren.

20 oktober 2018 08:00

Tillbaka på Östgötaporten efter en lyckad landslagsvecka. Simon Skrabb stod kvar, tillsammans med Gudmundur Thórarinsson, och nötte skott länge efter den kollektiva träningen.

Vem som sköt bäst?

– Jag tror jag vann faktiskt. Han gjorde fler mål, men mitt var bättre, säger Skrabb med ett leende.

23-åringen var i allra högsta grad inblandad i att det finska landslaget skapade ett rejält grepp om sin grupp i Nations League där man nu toppar C-divisionens grupp 2 med fyra raka segrar.

1–0 mot Estland fick han se från bänken. Där började han även hemma mot Grekland, men bara tolv minuter in i matchen skadades Teemu Pukki och Skrabb skickades in.

– En mycket väl genomförd match av oss, det var bud på mer och närmare 3–0 än 2–1. Pukki är väldigt viktig för oss, men kul att se att lagspelet vi har inte faller på en spelare. Vi har ingen riktigt stjärna, vi är ett väl sammansvetsat gäng, säger Skrabb som var inblandad i första målet mot Grekland.

– Jag chippade bollen mot en djupledslöpande Sparv (Tim) och sedan blev det någon skarv fram till Soiri (Pyry) som blev friställd istället.

Annorlunda att komma in så tidigt i en match?

– Exakt, det är man inte riktigt inställd på. Det var bara att knyta skorna och gå in och göra det så bra som möjligt, svarar Skrabb som inte var uttagen från börjhan men kallades in som siste man i truppen i efterhand.

– Sedan kände han (förbundskapten Markku Kanerva) att han kunde behöva mig i alla fall. Det är inte alltid man räknar med speltid när man kommer in som 24:e man men det fick jag ändå så det är jag nöjd med.

Är ni bättre än på länge nu med landslaget?

– Det får vi väl säga, vi har nio eller tio segrar på de senaste 13 matcherna och kryss mot Turkiet och Kroatien inbakat där. Så man får verkligen säga att vi vänt trenden sedan vi bytte coach, innan tror jag inte vi vann på tio matcher istället.

Framgångarna med landslaget bär Simon Skrabb med sig in i den allsvenska spurten med IFK där det återstår fem matcher. Han känner sig inte sliten trots det täta programmet.

– Det känns bra, jag tycker oftast att man är trött de första en till två dagarna, men man kommer också tillbaka med bättre självförtroende. Det är bra för huvudet att få vara iväg lite och spela tuffa matcher. Landslagsfotboll är annorlunda. Sedan är det skönt att komma hem hit, det är jättebra sammanhållning här också, säger Skrabb.

Vad ser du framför dig inför de sista fem omgångarna?

– Vi ska bara plocka så många poäng som möjligt, sedan får de andra göra vad de vill. Jag vet inte vad de andra i laget gör men jag tittar inget på tabellen. Vi får göra vårt jobb.

Något speciellt som du tycker blir viktigt mot Kalmar?

– Det är en gräsmatch igen, vi får ta fram duellspelet lite mer än på konstgräs. Det går lite långsammare och de är fysiska också. Det gäller att stå upp i närkamperna. Men det är del av fotbollen, det har det alltid varit. Konstgräset är det nya, inte gräset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson