Sökte ersättning – får själv betala

En man från Östergötland krävde Länsförsäkringar Östgöta på ett miljonbelopp. Det slutade med att han själv måste betala närmare 320 000 kronor.

I februari 2011 var mannen inblandad i en trafikolycka när han krockade med en mötande bil som fått sladd. Efter olyckan drabbades mannen av smärta i rygg och nacke. Besvären var så stora att han inte längre kunde arbeta.

Mannens fordon var trafikförsäkrat i Länsförsäkringar Östgöta – som dock endast gick med på att betala ut ersättning för akuttiden fram till mitten av mars 2011. När försäkringsbolaget vägrade att betala ut mer pengar valde mannen att stämma bolaget vid Linköpings tingsrätt. Mannen krävde drygt 1,2 miljoner kronor i ersättning samt livränta med drygt 170 000 kronor per år fram till 65 års ålder.

Tingsrätten har nu prövat saken och dömt till försäkringsbolagets fördel.

En tid efter olyckan var mannens besvär måttliga och under en period var han i stort sett besvärsfri, enligt rätten. Först senare tilltog mannens besvär. Enligt domstolen står inte detta förlopp i överensstämmelse med ett uttalande som Socialstyrelsens rättsliga råd har gjort angående hur en whiplashskada normalt utvecklar sig efter ett trauma.

Som den förlorande parten måste nu mannen betala försäkringsbolagets rättegångskostnader på närmare 320 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa