Sjögren: "Blivit tokig till slut"

Från sågad och till och med hånad – till hyllningar och applåder. ”Det känns väldigt, väldigt bra nu”, säger Martin Sjögren.

3 oktober 2018 18:00

Guldtränaren från Linköpings FC har snart klarat av andra året som förbundskapten i Norge. Och det har varit en minst sagt svängig resa. Från totalt misslyckande i EM förra sommaren till för några veckor sedan säkrad plats till VM nästa år.

– I det här jobbet handlar det om resultat. Det är inget konstigt med det. Men inte så att jag gått och funderat en massa på vad som skulle hända om vi inte tog oss till VM. Då hade man blivit tokig till slut.

Så uttryckte sig Martin Sjögren i telefon från Helsingborg, under uppladdningen inför torsdagsmötet med Sverige på Olympia.

Första landslagssamlingen sedan både Sverige och Norge spelat och sparkat sig hela vägen till Frankrike. Sverige slog Danmark i avgörande matchen, medan Norge besegrade Nederländerna efter en rysare i Oslo.

41-åringen säger:

– Många tar för givet att Norge ska vara med i VM på damsidan, men det är inte så enkelt längre. Tjejerna har gjort en enorm prestation. Vi har gjort det mitt under ett generationsskifte, med ett nytt sätt att spela och med seger mot EM-mästarna på vägen.

Det måste ha varit en häftig känsla i avgörande matchen.

– Verkligen. Det är svårt att jämföra matcher, men klart att det var bland det häftigaste jag varit med om som tränare. Det var en extremt förlösande känsla efteråt.

Det är ingen hemlighet att förbundskaptenen fått en hel del kritik på vägen. Dels för EM-misslyckandet, men också för att han (eller förbundet i stort) hamnat på kollisionskurs med storstjärnan Ada Hegerberg, som valt att hoppa av landslaget.

– Efter allt som varit var det förstås extra skönt att vi lyckades. Det är mycket som gått framåt snabbt och nu har man känslan att ”fan, vi är rätt bra”. Vi har hållit vår linje och mest gjort småjusteringar. Samtidigt har vi varit jävligt öppna för input från spelarna.

– Många av de yngre spelarna har tagit stora kliv framåt och det har gjort att vi fått en bra balans, säger Martin Sjögren.

Frida Maanum har svarat för en imponerande sommar och höst i LFC och är numera given som central mittfältare i Sjögrens startelva. Mot Sverige ställs hon mot flera lagkompisar, med Kosovare Asllani, Lina Hurtig och Anna Oscarsson i svensktruppen.

– Perfekt med en match mot Sverige i det här läget. Det blir ett bra test för oss båda, säger Sjögren.

Han har huset kvar i Ekängen och släpper högst ogärna kontakten med Linköping.

– Norge är ett väldigt trevligt land att bo i och vi har det jättebra. Men förr eller senare kommer vi säkert tillbaka till Linköping, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten