Fyndet i marken: "Jätteanläggning"

En enorm landsväg mellan Norrköping och Linköping, en yxa från järnåldern och gamla träföremål. Under fredagen avslutades den första utgrävningen där Ostlänken ska dras fram.

28 september 2018 14:00

För drygt två veckor sedan inleddes den arkeologiska utgrävningen i närheten av Löfstad slott inför byggandet av Ostlänken. Efter att ha genomsökt området med en georadar upptäcktes en stor väg som var en av anledningarna till att utgrävningen gjordes. Magnus Djerfsten är arkeolog och kulturmiljöspecialist på Trafikverket och han var själv med och gjorde fyndet.

– Vi hittade den gamla landsvägen som gått mellan Norrköping och Linköping. Det är en jätteanläggning och den ser ut som den är påbyggd i flera omgångar. Den senaste generationen av vägen är tre-fyra meter bred. Vi tror att den är använd åtminstone mellan bronsåldern och medeltiden, kanske ännu längre tillbaka än så. Vi skojade om att den såg ut som en romersk härväg, säger han.

Läs mer:De tittar 3 000 år tillbaka i tiden

På den 110 000 kvadrameter stora utredningsytan, som krävt ett omfattande arbete för arkeologerna, har man utöver vägen gjort fynd som dateras tillbaka till järnåldern.

– När vi gick in med metalldetektor hittade vi bland annat en yxa som vi tror är från järnåldern. Vi har även hittat beslag i kopparlegering och ett ok som ser ut som det man använde när man drog oxar. Det var spännande att se, säger han.

Under fredagen avslutades utgrävningen men enligt Magnus Djerfsten kan arbetet forsätta nästa år.

– Vi behöver fortsätta undersöka men det blir tidigast nästa höst i så fall. Att få undersöka är ju en tillståndsprocess, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Keskisärkkä

Ämnen du kan följa