Arkeologiska fynd stoppar vägarbetet

Gångfartsområdet vid S:t Persgatan dröjer. Arkeologiska fynd har gjort att arbetet försenats. "Det har hindrat våra tidsplaner med drygt ett halvår men vi får inte gå vidare förrän Länsstyrelsen har gett okej", säger projektledaren Fredrik Nilsson.

17 september 2018 18:00

I början av året gjordes de första fynden under S:t Persgatan i Norrköping. När Nodra (tidigare Norrköping Vatten och Avfall) började arbeta på platsen för att dra vatten i området upptäcktes medeltida lämningar i marken. Enligt Fredrik Nilsson, projektledare på Tekniska Kontoret, är det dessa lämningar som nu gör att gångfartsområdet dröjer.

– Ja, vi har fått planera om. Projektet löper på, men utgrävningarna har skapat en försening, säger han.

Läs mer:Medeltiden ligger dold under S:t Persgatan

Inledningsvis var arbetet planerat att färdigställas i november, men nu verkar det istället bli klart i maj.

– Det har hindrat våra tidsplaner med drygt ett halvår, men vi får inte gå vidare förrän Länsstyrelsen har gett okej, säger Fredrik Nilsson.

Läs mer:Kostnaden för vägarbetet skenar

Länsstyrelsen har undersökt området noggrant och har bland annat hittat rester av gamla hus.

– Vi har sett flera husgrunder från medeltiden och vi såg att det verkade ha brunnit i en av byggelselämningarna. Det vi kan se nu är att fynden är mer välbevarade än vi först trodde. Vi hoppas hitta fler lämningar så att vi kan få ett sammanhang av gatustrukturen och få en bild av hela gatan, säger Berta Ekstrand Amaya, antikvarie på Länsstyrelsen Östergötland.

Länsstyrelsen berättar att arkelogernas arbete bör vara klart under nästa vecka men att fortsatta kontroller kommer göras i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Keskisärkkä

Ämnen du kan följa