"Min upplevelse är att den är tveksam"

IFK Norrköping gav svenska mästarna en rejäl kamp om cuptiteln, men ett avgörande på tilläggstid fixade LFC:s 3–2-seger.

5 september 2018 22:11

För tredje året i rad var det samma lag som möttes i finalen av Danske Banks damcup. Topplaget i division 1, IFK Norrköping, mot regerande svenska mästarna, Linköpings FC.

2016 blev det seger med 6–3 och förra året hela 10–1 på Östgötaporten. Tredje gången gillt för IFK nu då?

Hemmaspelarna verkade rejält laddade och skakade fram ett par halvchanser. Det var dock gästerna som tog ledningen i 21:a minuten. Bollen styrdes i eget mål av en IFK-spelare.

I 39:e minuten kom 2–0 på straff. I tvåmålsunderläge valde IFK att ta sin första bonusstraff. Lovisa Gustafsson slog bollen lågt till vänster, utan chans för målvakten, och 1–2 stod sig halvleken ut.

Efter paus tog hemmalaget för sig riktigt bra, spelade jämnt med det allsvenska laget och skapade också några hyggliga chanser.

– Vi hade nog fortfarande division 1-mössan på i första halvlek, men hade ett bra snack i halvtid och kom väl ut med en helt annan inställning och mod, trodde mer på det helt enkelt, sa IFK:s tränare Anders Gahnström efter prisutdelningen.

LFC:s ganska B-betonade lag fick jobba för att behålla ledningen. De vitblå vann fler och fler dueller. På övertid avgjordes det ändå när Marie-Yasmine Alidou D´Anjou slog in 3–1 från straffpunkten. Emilia Larsson reducerade direkt efteråt på IFK:s andra bonusstraff, men mer blev det inte, och LFC fick ta emot checken på 20 000 kronor medan IFK fick 8 000 för andraplatsen till applåder av de över 400 på läktarna på ”Porten”.

– Lite surt att förlora på det här sättet, tyngre än förra året när det blev 1–10. Vi var väldigt bra, de gjorde ju inga spelmål – två straffar och en hörna som de får in ett självmål på, så en väldigt jämn match. Tungt med deras sista mål så pass sent, fanns ju ingen tid att hämta upp det på. Om det kommit i 70:e hade vi haft 20 minuter till, nu var det ju slut, sa Gahnström.

Lagkaptenen Rebecca Stigenhed var inte heller särskilt glad efteråt.

– Det känns väldigt surt med deras sista mål i 90:e minuten. Riktigt tungt, tycker vi är värda mer än att gå av planen med ett silver. Vi har gjort en väldigt bra säsong, fått ihop det som ett lag och det visade sig även här, sa Rebecca.

Besviken över resultatet men desto mer nöjd med hemmalagets insats, särskilt i andra halvleken.

– Märks att många var lite nervösa i första, det var inte helt avslappnat. Vi trodde nog vi skulle få mer press på oss än vad vi fick. I paus pratade vi om att samla ihop oss som lag, våga rulla mer och det tycker jag vi gjorde. Kul att vi kan gå ut och göra en förändring till det bättre.

Hur såg du på situationen vid LFC:s avgörande straff?

– Min upplevelse från min vinkel är att den är tveksam. Får väl se på reprisen sen, sa hon.

Straff blev det hur som helst – och jubel i grannstaden.

Målen: 0–1 (21) självmål, 0–2 (39) Marie-Yasmine Alidou D’Anjou (straff), 1–2 (41) Lovisa Gustafsson (bonusstraff), 1–3 (90+1) Marie-Yasmine Alidou D’Anjou (straff), 2–3 (90+1) Emilia Larsson (bonusstraff). Publik: 423.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander