Målet: Att ta en plats i LHC:s A-lagstrupp

Draftad av LA Kings, blivit uttagen till turnering med juniorkronorna och tränar nu för fullt med LHC:s A-lag. För junioren Johan Södergran har det varit en försäsong utöver det vanliga. "Jag har gjort det så bra som jag kan", säger han.

Efter midsommar var Södergran i väg på ett utvecklingscamp med Los Angeles Kings där han fick chans att lära känna organisationen ytterligare efter draften.

– Det var mycket bra lärdomar och mycket bra grejer att ta med sig – väldigt proffsigt. Sedan var det kul att vara i staden och se organisationen med spelare och ledare. Det skulle vara en camp till nu i september men eftersom säsongen dragit igång då tyckte de att det var bättre att lägga allt fokus här, säger Södergran och fortsätter:

– Men det är väldigt proffsigt. De ger feedback och väldigt mycket stöd både på och utanför isen så att man ska kunna lyckas bättre.

Men vägen till NHL är lång och först och främst ligger fokus på att ta en plats i LHC:s A-lag.

– Jag känner att jag är ganska redo för spelet här och jag tror också att jag kan ta en plats. Samtidigt är det väldigt många andra forwards med och det krävs fortfarande lite skador eller liknande för att man ska få chansen. Vi får se vad som händer. Men jag kommer absolut försöka och gör mitt bästa varje dag för att det ska kunna gå, säger Södergran.

Det är ju en del skador som spökar nu och Andrew Gordon ansluter senare till truppen.

– Ja, jag vet. Det är synd om spelarna men samtidigt en möjlighet som öppnas upp för mig. Det gäller att ta den chansen. Jag är ganska medveten om att det finns en plats till mig när Gordon är borta. Jag hoppas och tror att tränarna har tänkt på det. Men det är inget vi pratat om.

Nu väntar ett läger i Halmstad för LHC och två träningsmatcher där Södergran är med i truppen. Den närmaste matchen är mot Malmö på torsdag.

– Det steppas upp nu eftersom Vita Hästen som vi mötte i den första träningsmatchen är ett allsvenskt lag. Där gjorde vi inte direkt vår bästa match. Vi har lite att ta igen mot Malmö som är ett ganska bra SHL-lag. Det gäller att ha bra träningar för att få upp matchtempot och att sätta upp vår spelplan. Om alla gör sitt bästa tror jag att det kan gå riktigt bra faktiskt. Det gäller att även under säsongen känna tillit till varandra och planen man har satt upp. Vi har en bra spelidé och jag tror på det.

Känner du någon skillnad från när Dan Tangnes var tränare och nu när Tommy Jonsson tagit över?

– Jo, det börjar lite på noll känner jag. Dan har haft rätt bra koll på mig till skillnad från Tommy. Jag tror det kan vara positivt att man börjar från noll för att försöka ta en plats. Jag tycker han (Tommy Jonsson) verkar bra och jag ska göra mitt bästa för att han ska ta in mig i truppen. Det är viktigt att fortsätta prestera om man vill ta en plats i laget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi

Ämnen du kan följa